Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Kultura v Číně

Především kulturní vyžití

Čínská opera

Ve své pohostinnosti Číňané naštěstí berou ohled i na to, že jen málokterý cizinec dokáže jejich operu – třeba pekingskou nebo i z jiných regionů – vnímat s opravdovým zájmem déle než deset minut. Pravda – hlasy herců na jevišti jsou někdy až nepřirozeně pronikavé a gesta často vyumělkovaně přehnaná. Na druhé straně však téměř každého Evropana zaujmou nádherné barevné kostýmy – i když, možná se vám bude zdát, že mnoho postav většinou jen kolem sebe mává rukávy kostýmů, které mohou sahat až na zem. Snad vám ani nebude vadit, když vás váš průvodce nebo hostitel náhle vyvede ven z divadla do večerních ulic města.

Ale pokud vydržíte, začnete chápat, co Číňané na tomto starém druhu umění tolik obdivují. Pokud se vám nepovede čínskou operu pochopit, můžete alespoň vychutnávat pestré kostýmy a malované tváře, akrobaty, kteří oživují některé místní verze opery a s místními lidmi se můžete podělit o zážitek z představení. Čínská opera spojuje zábavu s poučením v tak zářivé podobě, že podobně by to svedlo jen málo západních umělců. Pekingská opera je evropskému vnímání bližší, ale i ostatní regiony mají své vlastní podoby této podívané.

čínská operní herečka

Pokud je to jen trochu možné, už dopředu se seznamte s obsahem děje. Během kulturní revoluce byly povoleny pouze ideologické opery, klasické příběhy byly zakázány. V současné době se však uvádějí jak klasická, tak i moderní díla. Pokud máte po ruce tlumočníka, budete rozumět, proč některé scény tak podněcují publikum a jiné ne. Slova písní se často také promítají na plátně podél jeviště, aby byla opera srozumitelnější. Některé části opery jsou propracované a tiché, většinou jde však o hudbu plnou perkusí – ta má sloužit k vytvoření správné atmosféry a podpoře pochopení celého díla. Rekvizit je opravdu minimum a všechny úkony jsou přesně propracované: s mimickým výrazem herec otvírá a zavírá neviditelné dveře; veslo v ruce zase znamená, že akt se odehrává na lodi.

Kostýmy jsou jednoduše stylizovány a symbolické, jsou založené na ko stýmech z období dynastií Chan, Tchang, Sung a zvláště pak Ming. Nalíčení má svůj vlastní význam: nalíčený herec může vytvořit více než 300 odlišných typů tváří, podobných masce. Diváci nemusí dlouho pátrat ve svém šatníku, co si obléci: k návštěve opery postačí běžné denní oblečení.

Loutkoherci a folklorní soubory

čínští loutkoherci

U dětí i dospělých se těší velké oblibě čínské stínové divadlo, už 2000 let stará forma lidového umění, která převádí do vizuální podoby různé báje, legendy a pohádky. Stínohra se přitom kombinuje s voděním loutek, jejichž pohybující se obrysy vidí diváci z druhé strany na hedvábném bílém plátně. Loutky mohou skákat i létat a vytvářejí siluety, v čemž mají velkou přednost oproti živým hercům v čínské opeře. Stínoherci svá představení doplňují mluveným slovem a často také zpěvem. Širokou obec příznivců má také klasické loutkové divadlo.

Velmi zábavná a vzrušující jsou veřejná vystoupení artistů, hojně navštěvovaná cizinci. Absolutní světovou špičku představuje zvláště čínská akrobacie na visuté hrazdě; totéž lze ovšem říci i o akrobatech, kteří své umění předvádějí na zemi, a o těch, kteří „stavějí“ pyramidy z lidských těl. Když k tomu přidáte ještě vynikající žongléry, kouzelníky a klauny, znamená to, že nemusíte rozumět ani slovu a stejně se můžete od srdce zasmát. Téměř každé větší město má svoji skupinu akrobatů, mnozí objíždějí celou zemi. Ve velkých městech najdete stálé scény.

Mnoho představení čínského folklóru je organizováno zvláště pro turisty. V představeních se objevují kostýmy, písně i tance různých národnostních menšin, které jsou často cizí nejen turistům zdaleka, ale i místním. Tyto večery bývají často povznášející a ne moc dlouhé.

Koncerty a balet

Během kulturní revoluce v šedesátých a sedmdesátých letech byla díla většiny zahraničních skladatelů, například i Beethovena nebo Čajkovského, zakázána a řada domácích hudebníků, kteří se nedokázali dostatečně oprostit od „škod livých cizích vlivů”, byla za účelem „převýchovy” vypovězena na venkov. Čínská vážná hudba se z to hoto nesmyslného politického úderu vzpamatovává dodnes, což je v koncertním umění stále zřetelně znát. To je také důvod, proč mnozí profesionální hudebníci ještě nedosáhli světového měřítka. Při koncertě vás ovšem může potěšit nadšení, které je cítit jak z hudebníků, tak z publika.

Balet, který byl v šedesátých a sedmdesátých letech prostředkem pro ideologické školení, je v současné době víceméně zakazován. Zdrojem inspirací jsou často lidové pověsti a někdy se předvání i klasická evropská díla. Společnými jmenovateli čínských baletních představení jsou nádherné barevné kostýmy, působivé jevištní dekorace a efektní osvětlení.

Noční život

čínská města

V Pekingu, Šanghaji a Kuang-čou najdete více časopisů, které se specializují na noční život a zábavní podniky a jsou zadarmo. Doporučujeme řadu The That’s – That’s Beijing (To je Peking), That’s Shanghai (To je Šanghaj) a That’s Guangzhou (To je Kuang-čou). V Pekingu vycházejí ještě i Time Out. V těchto publikacích naleznete seznam restaurací, kaváren, barů, klubů a uměleckých galerií. Tyto časopisy obvykle seženete v barech západního stylu a v restauracích větších hotelů.

Ve větších městech bylo nedávno otevřeno plno barů a klubů, které jsou nyní místem schůzek mladých zbohatlíků. Velmi rozšířené jsou také karaoke bary. V současné době Čínu zaplavily také bary s japonským stylem zpívání. Většinu z nich poznáte podle písmen „OK“, která patří do názvu takového místa. Většina z těchto barů je velice drahá, jejich klientelu tvoří především bohatí obchodníci, v některých se také provozuje prostituce.

Po celé Číně jsou populární kluby a naleznete je v mnoha velkých městech. Mnoho hotelů má své vlastní diskotéky, kam chodí hlavně místní zbohatlická mládež. Mnoho diskoték, zvláště ty v hotelech, má otevřeno do časných ranních hodin. Turistické hotely se také snaží vyhovět svým zahraničním návštěvníkům a snaží se jim zajistit klidné místo, kde by si mohli dát skleničku a popovídat si. Ne vždy se to ale podaří. Jen nejnovější hotely, které byly postaveny v mezi národní licenci, mají své bary evropského či amerického stylu. Ostatní hotely jsou spíše zvláštní než útulné.