Ostrov Shamian
Ša-mien
Názornou představu o Kantonu 19. století si můžete udělat na ostrově Ša-mien (Shamian) v Perlové řece, kam se z města dostanete po několika mostech. Tato malá oblast byla dlouhou dobou jakousi enklávou vyhrazenou pro cizince. V honosných budovách evropského stylu dnes mají své kanceláře nejrůznější firmy, úřady zahraničních velvyslanectví a nechybějí zde ani byty. Ulice na ostrově Ša-mien jsou široké, stinné, není zde nepřetržitý provoz a ruch, který ovládá zbytek města. Na majetné turisty zde čeká velký moderní a luxusní hotel „Bílá labuť” (angl. White Swan).

Přímo naproti ostrovu Ša-mien se pak nachází nejznámější kantonské tržiště, Qingping (Čching-pching; otevřeno denně 8.00–18.00). Spleť uliček je doslova přecpána 2000 stánky, ve kterých můžete koupit, na co jen pomyslíte – bylinky, koření, jadeit, starožitnosti, zlaté rybky, zpěvné ptáky a někdy nechybí ani výběr živých zvířat určených ke konzumaci – Evropanovi takový obrázek ovšem nahání hrůzu. V nabídce totiž najdete i psy, kočky a další zvláštnosti.
Jednou z nejmodernějších atrakcí města je Orientální studio 2000 (otevřeno denně 9.00–17.00) – mohlo by se říci, že jde o kuang-čouská odpověď na hollywoodskou atrakci studia Universal. Denně se zde promítají dva filmy – jeden má navozovat atmosféru Šanghaje čtyřicátých let, druhý ukazuje boj kung-fu na tradičním nádvoří.
Kantonská kuchyně
Návštěva Kuang-čou by nebyla úplná, kdybyste se nenechali alespoň trošku hýčkat její slavnou kuchyní. Zvláště si nenechte ujít ochutnávku čerstvých mořských plodů a dim sum (širokou nabídku lehkých pokrmů; obvykle sem patří masa, plody moře, zelenina a také zákusky a ovoce; podává se společně s čínským čajem). Dvě nejoblíbenější místa, kde se konzumuje jídlo, jsou tradiční zahradní resturace Pej-jüan a Pan-si. Pej-jüan je věhlasné svým dim sum; zahradní restauraci tvoří více než čtyřicet jídelních pavilonů a čajoven, každá je ozdobena důmyslně složitým mřížovím. Pan-si leží na břehu jezera Li-wan, ani zde nechybí tradiční výzdoba s leptaným sklem z období dynastie Čching. Na jídelním lístku najdete plno lahůdek. Jedním z důvodů, proč kantonská kuchyně chutná nejlépe právě tady, je snadná dostupnost čestvých surovin.