Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Nefritový kruh v Kantonu: Podívejte se na stavbu, která bere dech

Přidáno: 20.02.2014 | Autor: Redakce

Nefritový kruh v Kantonu: Podívejte se na stavbu, která bere dech
Kvadratura kruhu. Zapeklitý problém, který řešili už učenci v renesanci. A zdá se, že v jihočínském Kantonu ho konečně rozsekli. Tedy alespoň v nadsázce řečeno. Na břehu Perlové řeky totiž vznikla stavba, která má tvar kruhu a po jejímž obvodu je čtvercový motiv. To je ta slavná „Kvadratura kruhu“ tvrdí teď tvůrce Joseph di Pasquale.


Nová stavba, která je inspirovaná tradičním nefritovým diskem, stojí přímo na břehu řeky a odráží se v jejích vodách. Tím vzniká pomyslná osmička – mimochodem v čínské kultuře považovaná za číslo přinášející úspěch, bohatství a štěstí. Ostatně, vzpomeňte, kdy začala olympiáda v Pekingu – bylo to 8.8.2008. 

Uvnitř bude hotel i střešní zahrady 

Stavba, která byla dokončená v prosinci 2013, je vysoká 138 metrů a uvnitř se ukrývá 33 podlaží. Interiéry se pomalu ale jistě dokončují a podle tvůrců bude uvnitř ukrytý například luxusní hotel, luxusní restaurace, ale i nákupní a tréninkové centrum. Horní patra pak budou patřit kancelářským prostorům. A těsně pod vrcholem bude ukrytá terasovitá střešní zahrada.
 
Kruh by nebyl kruhem bez otvoru – a ten má v případě této kantonské stavby průměr 47 metrů – podle přání architektů ze studia A.M.Projects by skrze něj měli návštěvníci Kantonu nahlížet do lepší budoucnosti. 

Vymanit se z nudnosti západního stylu

Mimochodem – další snahou tvůrců bylo, aby stavba odrážela čínské tradice a čínskou mystiku, měla se také odlišovat od klasických administrativních budov západního střihu a pak také měla působit dojmem, že na březích Perlové řeky stojí od pradávna. Co se tvůrcům podařilo a co ne, to posuďte sami. 
 
Buď, jak buď je ale čerstvě dokončená stavba ohromným tahákem pro turisty, kteří se k ní neváhají vypravit, i když stojí spíše v okrajové části Kantonu, dosti daleko od centra města. 

Kanton – nejlidnatější město budoucnosti?

A propos – Kanton je jedna z nejrychleji se rozvíjejících oblastí v už tak rychle se rozvíjející Číně. Čínská vláda dokonce plánuje, že se oblast během několika málo let promění v obrovskou megapoli. V roce 2017 by podle těchto plánů mělo v Kantonu a jeho okolí žít 50 milionů obyvatel a v polovině 21. století dokonce zhruba sto milionů lidí.  
 
Foto: www.amprogetti.it

Komentáře