Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Nápoje

Co si dát k pití?

Čínské víno

Víno pijí Číňané už tisíce let. Každá oblast má buď svou vlastní odrůdu révy anebo může nabídnout ales - poň osobitě upravený – většinou sladký – likér z ovoce, květů či bylin.

Znalci si nemohou vynachválit především bílá a červená vína ze Šanghaje a také suché bílé víno z Jen-tchaje (Yantai). Mnoho druhů má také rýžové víno; nejznámější jsou ze Šao-singu (Shaoxing) v pro - vincii Če-ťiang (Zhejiang). V Si-anu (Xi’an) se pije víno si-fengské (Xifeng) – bezbarvý nápoj značné síly, který se popíjel už za vlády dynastie Tchung.

Také při vypalování různých druhů tvrdého alkoholu Číňané vycházejí z konkrétních podmínek a pěstitelských možností v té které oblasti. Tak je zde možné ochutnat například lihoviny pálené z listů bambusu, z chryzantém nebo třeba i z hřebíčku. Nejznámější a nejčastěji nabízenou čínskou pálenkou, s níž se také zpravidla připíjí při různých slavnostních příležitostech, je mao-tchaj (maotai), příjemně vonící a poměrně slabý „šnaps” – ovšem pozor: ani s ním to nemá smysl nijak zbytečně přehánět.

Čínské pivo

Čínské pivo

Vyznavačům piva doporučujeme zlatavý mok z Čching-taa, pivo německého původu, jehož důležitou složku tvoří pramenitá lao-šanská voda. Ostatní značky čínských piv už nedosahují tak vynikající úrovně. Nabídku nápojů doplňují různé minerální vody, ovocné šťávy, mošty, džusy a jiné nealkoholické nápoje s ovocnou příchutí.

Čínský čaj

Čínské čaje

Čaj se hostům podává obvykle před jídlem v samostatné místnosti; zpravidla předsíni. Zajímavé momentky z běžného života lze spatřit v čajovnách, které jsou však už dnes v Číně téměř vzácností; návštěvníky tu často baví hudebníci nebo lidoví vypravěči.

Čínský čaj se většinou pije bez dalších přísad, tedy bez cukru, mléka a podobně. Výběr druhů je při - tom nesmírně široký a sahá od silně fermentovaného čaje černého přes nefermentovaný, příjemně aromatický čaj zelený až po čaje z jasmínových nebo magnoliových květů a mírně fermentovaný wu-lung (wulong).

Nejznámější čínské čaje