Nápoje
Co si dát k pití?
Čínské víno
Víno pijí Číňané už tisíce let. Každá oblast má buď svou vlastní odrůdu révy anebo může nabídnout ales - poň osobitě upravený – většinou sladký – likér z ovoce, květů či bylin.
Znalci si nemohou vynachválit především bílá a červená vína ze Šanghaje a také suché bílé víno z Jen-tchaje (Yantai). Mnoho druhů má také rýžové víno; nejznámější jsou ze Šao-singu (Shaoxing) v pro - vincii Če-ťiang (Zhejiang). V Si-anu (Xi’an) se pije víno si-fengské (Xifeng) – bezbarvý nápoj značné síly, který se popíjel už za vlády dynastie Tchung.
Také při vypalování různých druhů tvrdého alkoholu Číňané vycházejí z konkrétních podmínek a pěstitelských možností v té které oblasti. Tak je zde možné ochutnat například lihoviny pálené z listů bambusu, z chryzantém nebo třeba i z hřebíčku. Nejznámější a nejčastěji nabízenou čínskou pálenkou, s níž se také zpravidla připíjí při různých slavnostních příležitostech, je mao-tchaj (maotai), příjemně vonící a poměrně slabý „šnaps” – ovšem pozor: ani s ním to nemá smysl nijak zbytečně přehánět.

Čínské pivo
Vyznavačům piva doporučujeme zlatavý mok z Čching-taa, pivo německého původu, jehož důležitou složku tvoří pramenitá lao-šanská voda. Ostatní značky čínských piv už nedosahují tak vynikající úrovně. Nabídku nápojů doplňují různé minerální vody, ovocné šťávy, mošty, džusy a jiné nealkoholické nápoje s ovocnou příchutí.
Čínský čaj

Čaj se hostům podává obvykle před jídlem v samostatné místnosti; zpravidla předsíni. Zajímavé momentky z běžného života lze spatřit v čajovnách, které jsou však už dnes v Číně téměř vzácností; návštěvníky tu často baví hudebníci nebo lidoví vypravěči.
Čínský čaj se většinou pije bez dalších přísad, tedy bez cukru, mléka a podobně. Výběr druhů je při - tom nesmírně široký a sahá od silně fermentovaného čaje černého přes nefermentovaný, příjemně aromatický čaj zelený až po čaje z jasmínových nebo magnoliových květů a mírně fermentovaný wu-lung (wulong).