Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Čínský čajový zázrak: Čaj Pchu-er z provincie Jün-nan

Přidáno: 18.01.2013 | Autor: Redakce

Čínský čajový zázrak: Čaj Pchu-er z provincie Jün-nan
Kromě označení Pu-erh, které se v českých čajových luzích a hájích používá nejčastěji, můžete velmi často ve světě narazit i na názvy Pchu-er, případně Pchu-er Čcha – všechny ale odkazují na jedno konkrétní městečko – na městečko Pchu-er, v čínské provincii Jún-nan, kde se už stovky let tento slavný druh čaje zpracovává.
 
Samotná provincie Jün-nan leží na jihozápadě Číny a pro pěstování čaje má ideální podmínky. Oblast leží v monzunovém pásu, navíc v celkem vysoké nadmořské výšce – klima je tu tedy naprosto unikátní a ideální pro pěstování čajových keříků. Čaj se v provincii Jün-nan sklízí třikrát do roka – v dubnu, v červenci a v říjnu.
Otrhané lístky se pak snesou, případně svezou do městečka Pchu-er, kde se začne s jejich zpracováním. Lístky se nejprve nechají zavadlout, pak se zahřejí na pánvích (Číňané tomuto procesu říkají zabití zeleně), následuje rolování, sušení na slunci, slisování a pak i několikaměsíční oxidace. Právě její délka rozhoduje o tom, jaký čaj ve výsledku bude.
 
Nejrožšířenější verze Pu-erhu, která se ve velkém pije i u nás, je černý Pu-erh. Jeho barva připomíná po vyluhování barvu kávy, chuť je drsná, zemitá – a samozřejmě se odvíjí i od kvality čaje a délky louhování. 
Starší, ale dnes už méně rozšířenou variantou je zelený Pu-erh a existuje i bílý čaj tohoto typu.
 
Pu-erh platí za čaj, který má velmi pozitivní vliv na lidský organismus. Prokázány jsou jeho kladné účinky na trávení, zkoumají se jeho preventivní účinky proti rakovině. A platí také za čaj, který na vás bude mít nejpozitivnější účinky v době, kdy vám bude zle a budete sině nachlazení.

Komentáře