Dračí studna: nejznámější zelený čaj s nefritovou barvou
Přidáno: 24.10.2016 | Autor: Petra Malá
Už jste pili Dračí studnu? Ptáme se vážně. A nespletli jsme se, nemyslíme „z Dračí studny“. Nepili a neznáte ji? Pojďte se s tímto úžasným zeleným čajem seznámit. Rozhodně to stojí za to.
Zelený čaj Lung Ching nebo také Dragon Well patří k těm nejoblíbenějším čajům v celé Číně, proto vůbec není s podivem, že sloužil a slouží k uctění důležitých osobností, jako je třeba král, císař nebo prezident.
Čaj Dračí studna patří kromě uctění také ke všem slavnostním událostem a akcím pozitivní podstaty, například k oslavám narozenin a podobně. Přezdívá se mu totiž čaj štěstí. Co takhle přivítat jím příště návštěvu a dokonale ji tím překvapit?
Proč je Dračí studna tak oblíbená?
Dračí studna se dlouho drží v desítce nejpopulárnějších čajů v Číně a samozřejmě to má svoje důvody – čaj je krásný už na pohled, má nefritovou barvu a připomíná svěží louku. Už první doušek vás naprosto okouzlí. Čaj totiž vyniká lahodnou sladkou chutí obohacenou o jedinečné kaštanové aroma. Chuť je plná a osvěžující.
Dračí studnu můžete servírovat samotnou, ale perfektně se hodí i k některým jídlům. Jmenovat můžeme zrající sýry nebo ryby a samozřejmě i sladké dezerty.
Jak vypadá a jak se připravuje?
Čaj se pěstuje jen v provincii Zhejiang. Jeho listy jsou po správném sušení dlouhé, ploché a úzké, nálev je pak světle žlutý a nakonec nefritový. Na 1 l nálevu stačí 12-15 g, vodu musíme použít o 80°C a louhovat čaj je nejvhodnější po dobu 2 minut.
Jak čaj ke svému názvu přišel?
Během jednoho období velkého sucha údajně jeden buddhistický mnich svolal k zemi Šťastného draka, jenž přinesl lidem z vesnice déšť a naplnil jejich studnu. Zachránil tak úrodu vesničanů a oné studně se začalo přezdívat Dračí studna. Voda ze studny také napájela louku, na níž se pěstoval tento čaj – spojením všech okolností vznikl čaj Dračí studna.