Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

5 věcí, které byste měli vědět o Číňanech: Bojí se čísel, léčí se penisy zvířat a nenosí kapesník

Přidáno: 20.01.2020 | Autor: Vendula Vrablová

5 věcí, které byste měli vědět o Číňanech: Bojí se čísel, léčí se penisy zvířat a nenosí kapesník

Čína je obrovská země s nespočtem krajových odlišností. Proto nelze paušalizovat ani generalizovat a tvrdit, že všichni Číňané dělají to, či ono nebo se chovají stejně. Přesto tady existují určitě podobnosti, zažité zvyky a tradice a nesmlouvavá etiketa, která může našince poněkud vykolejit. Jací jsou Číňané? Proč nenosí kapesník a bojí se některých čísel? A z jakého důvodu platí za manželky šílené částky? Následující řádky odhalí možná víc, než jste byli schopni a ochotni si připustit.

·        Manželka za sto tisíc

·        Čtverka a třináctka jsou tabu

·        Holubi v puse a pak na zemi

·        Sušené penisy zachrání potenci

·        Květiny a kapesníky se nedávají

Manželka za sto tisíc

Kontroverzní politika jednoho dítěte (oficiálně politika plánování porodnosti) byla v ČLR zavedena v roce 1979. Po roce 2015 se začalo omezení postupně uvolňovat a v současné době mohou mít čínské páry dvě děti bez ohledu na majetkové poměry nebo vliv.

Jak vypadala situace dříve? Ženy, které zjistily, že čekají dívku, šly na potrat, důsledkem čehož je dnes v generaci dospívajících Číňanů jen osm žen na deset mužů. Sehnat budoucí manželku je proto dost komplikované.

Když se mladému muži přece jen poštěstí, musí svou budoucí ženu od rodičů vykoupit, čímž je zajistí na stáří. Částky se tady běžně pohybují okolo 100 až 200 tisíc za nevěstu. Mimochodem, věděli jste, že Číňanky se vdávají zásadně v červených šatech? Ty bílé totiž symbolizují smrt.

·        Zajímavá fakta: Každé čtvrté dítě, které se dnes na naší planetě narodí, je právě Číňan.

Čtyřka a třináctka jsou tabu

Jací jsou Číňané? Neuvěřitelně pověrčiví! Proto se nedivte, když během letu čínskými aerolinkami nebudete moct najít třináctou řadu k sezení nebo domům, které mají dvanácté a potom až čtrnácté patro.

Strach z čísla třináct sem nicméně přišel ze Západu. Kromě třináctky mají ale Číňané strach taky ze čtverky, protože má v mandarínštině (další info o tom, proč si mezi sebou nerozumí ani sami Číňané, se dočtete tady) podobnou výslovnost jako slovo „smrt“.

O SPZtky nebo telefonní čísla se čtverkou tady zavadíte jen čistou náhodou. Ale absence některých čísel je jednou, nikoli jedinou věcí, která vás tady možná vykolejí. Pokud do Číny cestujete poprvé, přečtěte si, čemu se rozhodně nedivit.

Holubi v puse a pak na zemi

Upozorňujeme, že následující odstavec není vhodný pro slabé povahy a citlivé žaludky. Víte, co je pro Číňany vrchol nevkusu a odporný zločin? Vysmrkat se do kapesníku!

Na tomhle místě se pochopitelně nabízí otázka, jakým způsobem se tady vypořádávají s plným nebo ucpaným nosem. Jednoduše a po svém. Rýmu prostě „vsrknou“ do pusy a vyplivnou na ulici.

Je to pro ně mnohem přirozenější a slušnější, než se vysmrkat do kapesníku a ten pak schovat do kapsy saka. No co, jiný kraj, jiný mrav. Zarazilo vás to? Pak si přečtěte o dalších perličkách z čínské etikety

Sušené penisy zachrání potenci

O tom, že jsou Číňané nesmírně pověrčiví, jsme se zmínili už výše. Pověry a legendy se ale odráží také v jejich léčitelství. Tradiční čínská medicína nemá s tou západní nic moc společného. Nebo jste se už někdy léčili sušeným penisem?

Na tradičních čínských tržnicích (konají se třeba kolem jezer Qianhai (Čchien-chaj) a Houhai (Chou-chaj) nebo u Chrámu bohů města) se to sušenými údy zvířat, které mají pomoci s potencí, jenom hemží.

Kromě sušených penisů (ty tygří se prodávají „pod pultem, protože jejich oficiální prodej byl kvůli mezinárodním dohodám a boji proti pytlákům už dávno zakázán) si tady můžete koupit i rozemleté jelení paroží, sušené hvězdice nebo gekona, který je prý účinnější než viagra.

Květiny a kapesníky se nedávají

Čínská kultura je založená na respektu, vzájemných vztazích a rituálech, které odjakživa vytvářely harmonii, díky níž mohla tak obrovská země fungovat. Jednou z kulturních zvyklostí je i to, že na návštěvu nebo setkání se vyplatí přijít s dárkem.

S dárky to tady ale není tak úplně jednoduché. Snadno totiž vyberete dárek nevhodný, nebo dáte cennější věc někomu, kdo by ji podle etikety dostat neměl. Zcela nevhodným dárkem jsou kapesníky (výše jsme si řekli proč) a květiny. Ty jsou totiž neodmyslitelně spjaty s pohřby stejně třeba jako nože nebo sandály.

Naopak vhodným dárkem je alkohol, ovoce nebo čaj. Pamatujte ale na zlaté pravidlo, které říká, že ten nejdražší dárek vždy patří nejstaršímu členu rodiny/setkání.

·        Praktický tip závěrem: Jak koupit levný dárek z Číny jsme radili v dřívějším článku, který se věnuje nákupům. 

Komentáře