Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Poprvé v Číně? Tomuhle se nedivte…

Přidáno: 13.07.2018 | Autor: Vendula Vrablová

Poprvé v Číně? Tomuhle se nedivte…

Tak jste si splnili svůj velký sen a vydali se na pár dnů či týdnů do Číny. Čínská kultura vás může obecně uvítat stovkou tváří a ne všechny budou přívětivé. Čemu se v Číně nedivit? Máme pro vás praktický seznam.

Na soukromí tady nehrají

Číňané se rádi druží, neustále se sebe dotýkají a jejich nedostatečná proxemická zóna může vyvolat v Evropanovi přímo nepříčetnost. Zajímavostí pro vás jistě budou veřejné záchodky, na nichž sedí nad betonovým žlábkem jeden bobek za druhým, a ten poslední tak může sledovat veškerý odtok. Zřejmě je prý vykonávání potřeby skvělou příležitostí pro konverzaci. Jestli se vám konverzovat podaří, to už je na vás.

Sběrači lahví

Zajímavostí je jistě i netradiční profese sběrače lahví. Na tom by samozřejmě nebylo nic tak netradičního, pokud by si k vám tenhle fešák v restauraci nepřisedl a upřeně vás pozoroval do chvíle, než lahev odložíte. To je totiž chvíle pro něj. Na obranu této profese ale musíme říct, že prázdné PET lahve tady rozhodně nenajdete.

Vlakové nádraží je město samo pro sebe

V Pekingu najdete obří vlakové nádraží, které se rozprostírá na ploše srovnatelné s menším českým městem. Protože tady korzují miliony Číňanů, je nezbytně nutné si jízdenku zakoupit alespoň s týdenním předstihem. Jedině tak získáte alespoň malou naději na to, že na nádraží budete mít svoje vlastní lehátko, na němž můžete odpočívat a čekat na spoj.

Anglicky se nedorozumíte

Ještě před tím, než do Číny vyrazíte, osvojte si alespoň základní čínské fráze, které budete potřebovat. Anglicky tady sice umí někteří průvodci a obsluha památek, pokud byste se chtěli Číňana (byť i toho mladšího) zeptat na cestu, s angličtinou nepochodíte. Čínský jazyk je velmi zpěvný, přesto však složitý. Nebojte se ale výslovnosti, Číňané udělají maximum pro to, aby vám porozuměli. A když to nepůjde, ještě pořád máte ruce a nohy. 

Komentáře