Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Čínská etiketa: Nedívejte se do očí a u stolu klidně mlaskejte!

Přidáno: 31.10.2014 | Autor: redakce

Čínská etiketa: Nedívejte se do očí a u stolu klidně mlaskejte!
V Číně je všechno jinak. A platí to i pro formality a zdvořilosti. Zatímco ve střední Evropě je nemyslitelné, aby člověk u stolu mlaskal, v Číně je to žádoucí symbol toho, že vám chutná. A spropitným můžete naopak urazit.
 
Čína je jiná ve všech ohledech. To, co nám přijde naprosto normální, by Číňan nikdy neudělal a naopak. A záludnosti se ukrývají i v takových maličkostech jako jsou barvy nebo čísla. Věděli jste, že číslo čtyři je v čínském prostředí považováno za nešťastné? Věnovat hostitelce čtyři květiny je i proto obrovské faux pass. 
 
Číňané od vás pravděpodobně nebudou vyžadovat striktní dodržování všech zásad. Nicméně ocení, pokud o nich budete mít alespoň základní přehled.

Nepřehánějte to s tělesným kontaktem!

Začněme tím, že byste se na veřejnosti měli chovat spíše zdrženlivě. Přímý pohled do očí je považovaný za neslušný, stejně jako přehnaný tělesný kontakt. Nikdo vám samozřejmě nezakazuje držet svou drahou polovičku za ruku, vášnivé líbání na veřejnosti už ale vzbudí pohoršení, a rozhodně větší než v Česku
 
Zároveň není úplně vhodné sahat na ostatní Číňany. Poplácat někoho po rameni, mimoděk ho chytit za paži při líčení zábavné historky… to jsou opět situace, při kterých uvedete Číňana do rozpaků.

Když jíst, tak pěkně nahlas!

Vás může naopak do rozpaků uvést chování vašich čínských spolustolovníků. Zatímco v Evropě nejsou hlasité projevy u jídla zrovna žádoucí, v Číně je to naopak. Mlaskání, říhání, hlasité přežvykování – to všechno jsou činnosti, kterými dávají Číňané najevo, že jim chutná. 

U stolu byste vždy měli počkat na to, až vás k jídlu vyzve hostitel. Ochutnat byste měli všechno, co vám nabídne. Nikdy si z misky neberte poslední kousek, zároveň nikdy přímo na svůj talíř neodkládejte kosti a kůstky. Misku na rýži byste při konzumaci rýže měli držet co nejblíže ústům. Složité je to v Číně i se spropitným – zatímco mladší ročníky na něj už tak nějak automaticky čekají, starší lidé dodnes považují spropitné za urážku.

Nikdy nedávejte jako dárek hodinky!

Chystáte se někoho obdarovat? Pak si dejte pozor, že některé – u nás běžné dárky – mají v Číně úplně jiný význam. Vyvarovat byste se měli všech ostrých a špičatých předmětů. V čínském prostředí totiž znamenají rozřezání a poničení vztahů. Nevhodné jsou ale třeba i kapesníky nebo hodinky – ty zase odkazují na smrt a pohřeb. A raději zapomeňte i na květiny – ani ty nejsou vhodným dárkem.
 
Dárek byste také neměli balit do modrého, černého nebo bílé papíru. A obdarovanému ho vždy podávejte oběma rukama. Podat ho jednou je opět považováno za urážku.

Při obchodování se obrňte trpělivostí

Svá pravidla má samozřejmě i obchodní jednání. Předně – aby člověk vůbec nakoukl na čínský trh, musí mít velké množství doporučení od důležitých a vážených osob. A pak už musí být je trpělivý a vytrvalý. A samozřejmě zdvořilý a skromný při vystupování.
 
To, co dělá (nejen) obchodníkům problém je ale typicky čínská snaha vyhnout se negativní přímé odpovědi. Číňané se vždy snaží chovat tak, aby druhého neurazili – což může vést k jistým nedorozuměním při vyjednávání. 
Fotka: satinflame, www.freeimages.com

Komentáře