Vyzkoušejte v Číně jíst hůlkami – je to nezapomenutelné!
Přidáno: 24.02.2016 | Autor: Petra Malá
Hůlky, hůlky a zase hůlky
Pomocí hůlek se údajně Číňané stravovali již v neolitu, ač je velmi těžké to prokázat. Hůlky byly dříve dřevěné nebo bambusové, tudíž mohly snadno ztrouchnivět, a proto se nedochovaly. V Číně však přetrvalo jejich používání dodnes a ještě rozšířilo do zemí, na něž měla Čína vliv – jde o Koreu, Vietnam či Japonsko.
Čínské hůlky od ostatních poznáme především podle délky – jsou delší než například ty japonské. Dnes se vyrábí ze dřeva, z bambusu, kovu, z kostí, plastu nebo slonoviny. Od toho se také odvíjí jejich cena.
Hůlky uvidíte v Číně na každém kroku. Přece jen jde o tradiční jídelní nástroj a je tak neodmyslitelný jako u nás klasický příbor.
Spodní drží, vrchní se hýbe aneb Jak s hůlkami pracovat
Pokud se chcete najíst hůlkami, bude to pravděpodobně zpočátku chtít notnou dávku trpělivosti. Jednu z hůlek si vložte do úžlabí mezi palcem a ukazováčkem. Tato hůlka bud spodní, nepohyblivá, jídlo k ní budete horní hůlkou tisknout. Vrchní hůlku pak chyťte stejně jako tužku – mezi bříšky palce a ukazováčku. Ano, to je celé to kouzlo. Zní to jednoduše, ale realita může být pro někoho tvrdší, než by se mohlo zdát.
K hůlkám se pojí i několik pravidel etikety. V Číně například platí, že konce hůlek musí během konzumace vždy mířit dolů a celé dlaně musí být otočeny dolů. Jakmile své jídlo sníte, položte hůlky přes misku tak, aby konce, kterými jste jídlo nabírali, byly vlevo. Nikdy je nenechávejte v misce, aby vytvořili tvar písmene V – je to nezdvořilé, především proto, že v čínské kultuře jde o symbol smrti.
- Poznejte blíže čínskou kuchyni!
Vyzkoušejte hůlky uprostřed v jejich vlastní zemi
Zkusit jíst hůlkami je vskutku poučná zkušenost, při níž si můžete perfektně vyzkoušet svou zručnost a jemnou motoriku. Pokud budete navíc dodržovat i výše uvedená pravidla, každý jistě pochopí, že jste začátečníci a nikdo nebude vaším váháním pobouřen. Hodně štěstí!