Čínská kuchyně: Sečuánská jídla pálí a kantonská kuchyně si libuje v netradičních ingrediencích
Přidáno: 26.11.2013 | Autor: Redakce
Zapomeňte na litry glutamátu a tuny škrobu. Tradiční čínská kuchyně je
úplně jiná, než jak ji známe z čínských bister v Česku. Čínská kuchyně
sází na – pro nás – netradiční suroviny, rychlou přípravu a estetickou
podobu jídla. Ochutnejte!
Čína je obrovská země a její kuchyně je tady neuvěřitelně rozmanitá – co
kraj, to jiné chutě, jiné suroviny. Často se nicméně v souvislosti s
Čínou hovoří o osmi základních kuchyních, které se od sebe chuťově liší.
Pokud byste se vydali na sever země, pak budete mít čest s těžkými,
velmi často smaženými jídly.
Sečuánská kuchyně je potom proslulá svou ostrostí. Pokud nejste na pálivé zvyklí, pak vám „uletí ústa“.
Co region, to jiné chutě
Asi nejznámější je potom kuchyně kantonská – kuchyně, o které se s
trochou nadsázky říká, že zužitkuje vše, co lítá a není to letadlo. A
kuchaři skutečně umí zpracovat psí a kočičí maso, žáby, hady, krokodýlí
maso, vejce, ve kterých již je téměř vyvinutý zárodek, nebo hnízda
vlaštovek stvořená ze slin.
Jídlo je možností jak se setkat s přáteli
Pokud to jen trochu jde, pak Číňané rádi stolují ve velké společnosti.
Typické jsou veliké kulaté stoly s otočným tácem uprostřed – to proto,
aby si každý mohl pohodlně do misky nandat to, na co má chuť.
Talíře nehledejte, stejně tak klasický příbor – v Číně se jí hůlkami,
případně rovnou rukama. A polévka se konzumuje porcelánovou lžící.
A co si dát? Připravili jsme pro vás „menu“, na kterém byste si mohli
pochutnat… pokud jste tedy otevření novým zážitkům a chutím:
- Předkrm – černé „stoleté“ vejce. Říká se mu Pei dan a silně zapáchá po čpavku. Proč? Protože bylo na tři měsíce naložené ve směsi popela a vápna. Bílek po tak dlouhé době zgumovatí a získá černou barvu, žloutek zůstává téměř tekutý a je zelený. Navzdory zápachu a vzhledu nicméně prý chutná po modrém sýru.
- Polévka – z vlaštovčích hnízd. Jde o pořádně drahou a luxusní polévku, která je typická pro jižní oblasti Číny. Dát si ji můžete například v Hongkongu. Vzniká ze skutečních hnízd opeřence zvaného salangany a výsledný pokrm je rosolovitý, ale chuťově velmi jemný. Jen pozor na to, že polévka je v Číně podávána až na samý závěr.
- Hlavní chod – pekingská kachna. Ano, nabízejí ji v každém čínském bistru, nicméně ta původní a originální je jen jedna a jde o skutečný klenot čínské kuchyně. Pro přípavu pekingských kachen by se měli používat opeřenci, jež jsou speciálně chovaní pro tento účel. Pak následuje poměrně náročná příprava. A pozor na finální porcování, kdy se hostu na talíř naservíruje přesně 120 kousků masa, ani o jeden víc. Kachna se navíc konzumuje s takzvanou mandarínskou omeletou.
Tak co, dali byste si? Nebo raději zůstanete u klasické evropské kuchyně
– i přesto, že je ta čínská úzce propojená i s tradiční čínskou
medicínou?
Foto: Jan van der Crabben (Wikipedia.com)