Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Čínská kuchyně: Sečuánská jídla pálí a kantonská kuchyně si libuje v netradičních ingrediencích

Přidáno: 26.11.2013 | Autor: Redakce

Čínská kuchyně: Sečuánská jídla pálí a kantonská kuchyně si libuje v netradičních ingrediencích
Zapomeňte na litry glutamátu a tuny škrobu. Tradiční čínská kuchyně je úplně jiná, než jak ji známe z čínských bister v Česku. Čínská kuchyně sází na – pro nás – netradiční suroviny, rychlou přípravu a estetickou podobu jídla. Ochutnejte!
 
Čína je obrovská země a její kuchyně je tady neuvěřitelně rozmanitá – co kraj, to jiné chutě, jiné suroviny. Často se nicméně v souvislosti s Čínou hovoří o osmi základních kuchyních, které se od sebe chuťově liší. Pokud byste se vydali na sever země, pak budete mít čest s těžkými, velmi často smaženými jídly.
 
Sečuánská kuchyně je potom proslulá svou ostrostí. Pokud nejste na pálivé zvyklí, pak vám „uletí ústa“. 

Co region, to jiné chutě

Asi nejznámější je potom kuchyně kantonská – kuchyně, o které se s trochou nadsázky říká, že zužitkuje vše, co lítá a není to letadlo. A kuchaři skutečně umí zpracovat psí a kočičí maso, žáby, hady, krokodýlí maso, vejce, ve kterých již je téměř vyvinutý zárodek, nebo hnízda vlaštovek stvořená ze slin. 
 
Obecně je pro čínskou kuchyni typická rychlá příprava – často na slavné pánvi wok, která je původem právě z Číny – a pak také důraz na estetiku jídla. Jídlo má nejen krásně vonět a chutnat, ale musí i krásně vypadat – což souvisí s čínským tvrzením o tom, že je příprava jídla vlastně svým způsobem uměním.

Jídlo je možností jak se setkat s přáteli

Pokud to jen trochu jde, pak Číňané rádi stolují ve velké společnosti. Typické jsou veliké kulaté stoly s otočným tácem uprostřed – to proto, aby si každý mohl pohodlně do misky nandat to, na co má chuť.
 
Talíře nehledejte, stejně tak klasický příbor – v Číně se jí hůlkami, případně rovnou rukama. A polévka se konzumuje porcelánovou lžící.
 
A co si dát? Připravili jsme pro vás „menu“, na kterém byste si mohli pochutnat… pokud jste tedy otevření novým zážitkům a chutím:
  • Předkrm – černé „stoleté“ vejce. Říká se mu Pei dan a silně zapáchá po čpavku. Proč? Protože bylo na tři měsíce naložené ve směsi popela a vápna. Bílek po tak dlouhé době zgumovatí a získá černou barvu, žloutek zůstává téměř tekutý a je zelený. Navzdory zápachu a vzhledu nicméně prý chutná po modrém sýru.
  • Polévka – z vlaštovčích hnízd. Jde o pořádně drahou a luxusní polévku, která je typická pro jižní oblasti Číny. Dát si ji můžete například v Hongkongu. Vzniká ze skutečních hnízd opeřence zvaného salangany a výsledný pokrm je rosolovitý, ale chuťově velmi jemný. Jen pozor na to, že polévka je v Číně podávána až na samý závěr.
  • Hlavní chod – pekingská kachna. Ano, nabízejí ji v každém čínském bistru, nicméně ta původní a originální je jen jedna a jde o skutečný klenot čínské kuchyně. Pro přípavu pekingských kachen by se měli používat opeřenci, jež jsou speciálně chovaní pro tento účel. Pak následuje poměrně náročná příprava. A pozor na finální porcování, kdy se hostu na talíř naservíruje přesně 120 kousků masa, ani o jeden víc. Kachna se navíc konzumuje s takzvanou mandarínskou omeletou.
Tak co, dali byste si? Nebo raději zůstanete u klasické evropské kuchyně – i přesto, že je ta čínská úzce propojená i s tradiční čínskou medicínou?
Foto: Jan van der Crabben (Wikipedia.com)

Komentáře