Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Pouštní město Dunhuang

Přidáno: 06.12.2011 | Autor: Redakce

Pouštní město Dunhuang

Tun-chuang (Dunhuang) prošel od doby, kdy se zde zastavovali velbloudi putující po Hedvábné stezce, dlouhou cestu. Velbloudi tu však stále ještě pracují, jak uvnitř města, tak mimo ně – nejčastěji tahají pluhy nebo převážejí těžké náklady.

Když se z přelidněného východu Číny náhle ocitnete ve městě s pouhými 10 000 obyvateli, dolehne na vás skoro až pocit osamělosti. Tady nehrozí žádné dopravní zácpy ani smog; ticho hlavní ulice jen občas přeruší povoz tažený oslem, cyklista na rozhrkaném jízdním kole nebo velbloud s upevněným nákladem.

Lidé tu mají i v dnešní moderní době stále dost času, aby se zastavili, poklidně rozhlédli kolem a popovídali si s kolemjdoucím.

Oblastní muzeum Tun-chuangu (Tun-chuang Po-wu-kuan)

Je hmatatelným důkazem toho, že v Číně mohou mít velkou hodnotu i relativně malá muzea provinčního charakteru.

V jeho expozicích spatříte cenné poklady z dob Hedvábné stezky – od efektních uměleckých předmětů až po jídelní hůlky staré dva tisíce let.

První sál je věnován kaligrafickým skvostům starým kolem 1000 let, které byly nalezeny v jeskyni č. 17 areálu Mo-kao. Ve druhé místnosti jsou vystaveny obětní předměty z odkrytých starých hrobů – věci osobní potřeby, různé nádoby, a dokonce i radlice pluhu nebo brnění. Třetí sál je zaměřen na staré rukodělné umění; mimo jiné zde můžete vidět šachy z období Tchang, dar místodržícího tehdejšímu císaři.

Komentáře