Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Jeskyně Mo-kao

Přidáno: 06.03.2012 | Autor: redakce

Jeskyně Mo-kao

Jeskyně Mo-kao jsou důkazem velkého rozkvětu buddhistického umění v Číně. Vznikaly postupně déle než tisíc let; říká se, že první jeskyně založil mnich Lezun v roce 366 n. l., ty poslední pak byly vytesány v době mongolského vpádu v roce 1277.

Pak upadlo Mo-kao v zapomnění až do doby, kdy se zde na počátku 20. století usadil mnich Wang Jüan-lu. První jeskyně, kterou otevřel, byla ta, která má nyní číslo 16. V přilehlé jeskyni č. 17 našel více než 4000 rukopisů.

Motiv věčnosti

Statistiky nejsou všechno, ale zkuste si představit, že je zde více než 45 000 m2 pokryto pestrobarevnými malbami lidí a božstev a motivy věčnosti. Hlína v Mo-kau, na rozdíl od jiných druhů dále na východ, není vhodná pro tesání, proto zde umělci vytvářeli štukové sošky a fresky.

V jeskyních se kromě toho nachází přes 2000 barvených soch – některé zachycují reálné postavy, jiné ztvárňují bytosti naprosto fantastické.

Přísná pravidla v jeskyních

U vchodu do jeskyní Mogao najdete seznam věcí, které byste neměli dělat. Je zakázano si sedat nebo dokonce lehat na zábrany, dále nosit tašky, fotoaparáty, klobouky a hůlky – kvůli obavě, že by se tak mohli poničit malby na zdech. Do jeskyně nemají přístup děti menší než 140 centimetrů.

Veřejnosti je přístupno na čtyřicet jeskyní, prohlédnout si je ovšem můžete jen s průvodcem, který vás provede přibližně dvanácti jeskyněmi. Ale pozor, každý den jsou zpřístupněny jiné jeskyně.

Nástěnné malby přežily více než 1000 let díky pouštnímu klimatu a použitému pigmentu – a také díky skutečnosti, že nebyly vystaveny dennímu světlu. Proto nejsou v současné době vůbec osvětleny a v jeskyních je zakázáno fotografovat s použitím blesku.

Průvodce baterkou posvítí na vybrané fresky, můžete také použít svou vlastní baterku, ale jen krátce, abyste si mohly prohlédnout detaily. V obchodě, který k jeskyním patří, si můžete zakoupit pohledy, diapozitivy a knihy s fotografiemi nebo si můžete pořídit kopii některé nástěnné malby tak, jak ji zachytil místní umělec.

Komentáře