Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Naučit se čínsky: To jsou tři roky tvrdé a intenzívní práce

Přidáno: 25.09.2014 | Autor: Redakce

Naučit se čínsky: To jsou tři roky tvrdé a intenzívní práce
Jazyk s největším počtem mluvčích, zároveň ale jazyk, který se nenaučíte za pár měsíců, ani za rok. Na to, abyste zvládli čínštinu, podle lektorů potřebujete tři roky tvrdé dřiny. Vždyť spisovná čínština prý obsahuje až 50 tisíc různých znaků.
 
Ano, čínština prošla po nástupu komunistů k moci výraznou reformou, jejímž cílem bylo jazyk zjednodušit. V padesátých letech se tak přestalo používat zhruba 80 procent původních znaků a jazyk se značně zjednodušil, ale…
… vědci dnes odhadují, že počet znaků ve spisovné čínštině se pohybuje na hranici padesáti tisíc a že v čínštině existuje asi 1,65 milionu různých slov, z nichž se opravdu aktivně využívá asi sedm procent.

Naučit se 900 znaků

Pokud se rozhodnete pro studium čínštiny, pak vězte, že vás čekají měsíce tvrdé dřiny a plynule mluvit a chápat běžné texty budete za zhruba tři roky tvrdé dřiny. K pochopení běžných jednoduchých obsahů prý člověku postačí asi 900 znaků, plynulé přečtení novin zvládnete s 3000 naučenými znaky. 

A touto hodnotou se také dostanete na polovinu znaků, které ovládá průměrný čínský vysokoškolák. Ten jich totiž zná asi 6000.

Čínština – nejrozšířenější jazyk světa

Že je těch čísel na vás trochu moc? Pak přidáme ještě jedno – čínština je, co do počtu mluvčích, nejrozšířenější jazyk planety, odhaduje se, že jí používá asi 1,2 miliardy lidí. A to už je pořádné číslo. Přidejte k tomu fakt, že je právě čínské hospodářství na velikém vzestupu… a vlastně ani není divu, že se tolik lidí dnes pokouší naučit čínsky.
Mimochodem, pro zvládnutí čínštiny není potřeba jen zvládnout základ čínských znaků, ale naučit se 4 základní tóny, které Číňané v řeči používají: rovný, stoupavý, klesavý, polostoupavý. I ty, kromě správné výslovnosti, určují, co říkáte. A dokonce platí, že změnou tónu se změní význam celé věty. A právě kvůli těmto tónům se o čínštině hovoří jako o zpěvavém jazyku.
 
Zdroj obrázku: titiki , pixabay.com, licence: CC0 Public Domain 

Komentáře