Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Hongkong – kousek evropské kultury v srdci Číny

Přidáno: 29.12.2013 | Autor: Redakce

Hongkong – kousek evropské kultury v srdci Číny

Panorama mrakodrapů s pozadím Jihočínského moře, křivolaké uličky rybářské osady Stanley, na jedné straně tak trochu koloniální atmosféra, na straně druhé ruch v obchodní čtvrti Kowloon. To všechno je Hongkong, metropole, která se pyšní značnou mírou autonomie.

O Hongkongu se říká, že je kouskem Evropy v asijském světě. A aby také ne – do konce června 1997 byl totiž pod správou Velké Británie a de facto britským územím, což bylo výsledkem smlouvy z roku 1898, kterou bylo území Hongkongu pronajato na 99 let právě Británii.

Prvního července 1997 se ale obyvatelé Hongkongu probudili do nového řádu – Hongkong se stal součástí Čínské lidové republiky. Nicméně je pravda, že si zachoval značnou míru autonomie – vláda v Pekingu má rozhodující a hlavní slovo pouze v oblasti ozbrojených sil a mezinárodní politiky. A i díky tomu je Hongkong světovou baštou obchodu a jedním z hlavních průmyslových a obchodních center oblasti.

Voňavý přístav láká turisty

V čínštině znamená název města „Voňavý přístav“ a je pravdou, že je Hongkong celkem významným světovým přístavem. Turisté sem ale přijíždějí z úplně jiných důvodů.

Dechberoucí je třeba výhled na město a hlavně na čtvrť mrakodrapů z vršku Victoria Peak. Vršek vysoký okolo pěti set metrů je baštou amatérských i profesionálních fotografů a právě tady vznikají ikonické snímky rozzářeného velkoměsta.

Mezi místa, která musíte v Hongkongu vidět a rozhodně navštívit, patří i některé z ostrůvků, pláží a romantických zátok, jež jsou rozesety ve vodách Jihočínského moře v okolí. Pověstná je například zátoka Repulse Bay na ostrůvku Lamma. Na ostrůvek nemohou dokonce ani auta, takže je atmosféra panenského ostrova téměř dokonalá.

Nasajte atmosféru na místních trzích

V naprostém kontrastu s moderní obchodní čtvrtí jsou potom zdejší trhy. Stačí prokličkovat změtí křivolakých uliček v rybářské osadě Stanley a pak už jen zkoumat, co se tu dá pořídit – a že toho je! V Hongkongu totiž pravidelně fungují noční, ptačí nebo třeba nefritové trhy.

Klid a pohodu potom většina obyvatel tohoto města, kde na jednom kilometru čtverečním žije „namačkáno“ přes šest tisíc lidí, hledá a nachází v místních parcích. Tím nejvýznamějším je logicky Hongkongský park, oáza klidu, kde se můžete natáhnout do zelené trávy do stínu stromů. Nebo třeba navštívit muzeum čajů, které tady je.

A pokud vás spíše láká poznávání moderní architektury, zamiřte k dvojici mrakodrapů Lippo Centre. Na výšku tyto budovy měří 186 metrů a vysloužily si přezdívku „Koala Tree“ - prý proto, že skutečně vypadají jako stromy obsypané těmito medvídky.

Historie na vás zase dýchne v pevnosti Monte ze 17. století, případně v místních chrámech – z nich stojí za návštěvu minimálně A-Ma, případně Wong Tai Sin.

 

Komentáře