Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Vystoupejte na Květinovou horu a odhalte tajemství taoismu

Přidáno: 04.08.2014 | Autor: Redakce

Vystoupejte na Květinovou horu a odhalte tajemství taoismu
Taoismus je filosofický směr, který je v Číně dodnes velmi populární. Centrem tohoto směru je pak pět posvátných hor taoismu, z nichž každá reprezentuje jeden z pěti světových směrů v taoistickém pojetí chápání světa. Květinová hora je „západem“ a vystoupat na ní vůbec není jednoduché.
 
Před několika měsíci jsme na tomto webu psali o Srázu tisíce stop – jedné z nejadrenalinovějších a nejnebezpečnějších cest vzhůru, které na planetě jsou pro běžné turisty. A právě Sráz tisíce stop vede až na vrchol (respektive vrcholy) Květinové hory.
 
Výstup nahoru na horu je občas pořádně komplikovaný – příkré schody tady střídají nepříjemné pasáže na úzkých římsách a na vratkých mostech – nicméně absolvovat ho nemusíte, na vrchol totiž vede i moderní lanovka.

Výstup prověří váš zájem o taoismus

K náročnému výstupu se nicméně váže legenda o tom, že právě ten prověří víru poutníků, kteří stoupají vzhůru, v učení taoismu. Vždyť každý poutník by měl po svých vykonat výstup na každou z pěti posvátných hor.
 
Z nichž právě výstup na Květinovou horu je nejnáročnější. Vzdáte to v půlce? Pak to s taoismem pravděpodobně nemyslíte vážně. 
 
Název Květinové hory zní v originále Hua Shan a kromě nádherného výhledu, který nabízí při pěkném počasí, se můžete na jejích úpatích kochat i četnými taoistickými chrámy a kláštery. Mimochodem, ty vůbec první tu začaly vznikat už ve druhém století před naším letopočtem.

Býval tu klid na meditování

Hua Shan byla dříve vyhledávaným místem i proto, že tu byl téměř dokonalý klid na meditování. Nicméně to dnes už ani zdaleka neplatí. Houfy turistů božský klid výrazně narušují.
 
Navíc se tu v posledních letech rozmohl další nešvar – na řetězy, které pomáhají při cestě vzhůru, zamilované dvojice věší tu menší, tu větší zámečky.
 
Meditovat se v krásné přírodě na Květinové hoře tedy už bohužel nedá, nicméně jako příjemný výlet s dávkou adrenalinu tohle místo určitě doporučujeme!

Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Hua#mediaviewer/File:1_mount_hua_shan_china_2011.jpg, chensiyuan, licence CC BY-SA 3.0

Komentáře