Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Tady se při výšlapu zapotíte! Nebezpečný Sráz tisíce stop

Přidáno: 08.08.2013 | Autor: Redakce

Tady se při výšlapu zapotíte! Nebezpečný Sráz tisíce stop
Může se pochlubit titulem jednoho z nejnebezpečnějších míst na světě. Čínská hora Chua-šan a Sráz tisíce stop, který ji proslavil. Pokud se rozhodnete vydat nahoru a prozkoumat všech pět místních vrcholků, pak vězte, že vás čeká jedna z nejnebezpečnějších stezek pro pěší na světě. 
 
Hora Chua-šan, která je mimochodem jednou z pěti posvátných hor taoismu, je vysoká 2155 metrů, respektive tak vysoký je její jižní vrcholek, jeden z pěti, které tato hora má. Na něj se ale nedostanete přímo – musíte nejprve zdolat cestu na nižší severní vrcholek a až z něj se vydat k nejvyššímu místu.
 
Celá cesta začíná v nadmořské výšce zhruba 600 metrů nad mořem. Tady člověk zaplatí vstupné a vydá se na cestu k vrcholu. Ta je ze začátku poměrně příjemná – široká, dlážděná – a nic nenasvědčuje tomu, že za pár desítek minut člověk zažije pořádný adrenalin.

Pořádně náročný výstup

Pak se ale začne zužovat. Kamenné stupně jsou vyšší, strmější, užší, ve skále se poprvé objevují řetězy, za které se člověk může přitáhnout, případně se jich přidržet, po chvíli se objevuje i ocelové jistící lano a první místo, kde si člověk může (respektive musí) pronajmout základní „horolezecké“ jištění. 

Nicméně pozor na to, že prsní úvaz, který tady obvykle za několik desítek juanů dostanete, není v případě pádu dostatečná záchrana. Naopak – můžete se celkem snadno stát obětí ortostatického šoku, nebo si vážně pochroumat hrudník a hrudní páteř.

A že tu k zranění není těžké přijít. Ty nejhorší a nejnáročnější úseky sice místní úřady nechaly pro turisty uzavřít, pořád jsou tu ale místa, kde se člověk pohybuje jištěný jen prsním úvazem po lávce o šířce dvou prken podél strmé skalní stěny – a pod sebou má „jen“ stovky metů hlubiny. 

Neriskujte – jeďte lanovkou

Pro ty, kteří nechtějí riskovat, ale chtějí navštívit některé z taoistických chrámů na vrcholku hory, případně se pokochat krásným výhledem, je proto od roku 1990 k dispozici lanovka, která vás za nemalý peníz vyveze na severní vrcholek. Z něj pak člověk může pokračovat k dalším čtyřem – včetně jižního, u kterého je slavný Sráz tisíce stop.
 
Dobrodruhové ale budou pravděpodobně zklamaní, protože i tento slavný úsek nechaly místní úřady uzavřít. Nicméně je možné místní strážce přesvědčit a ti vás za drobnou úplatu pustí alespoň na kousek – abyste udělali fotku, popřípadě video. Paradoxní chování – vzhledem k faktu, že čínské úřady dlouhodobě bojují za vyšší bezpečnost na hoře Chua-šan.

Komentáře