Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Šanghaj: Nejlidnatější město Číny a ráj nákupů

Přidáno: 03.10.2013 | Autor: Redakce

Šanghaj: Nejlidnatější město Číny a ráj nákupů
Čínská Šanghaj je jedno obrovské mraveniště. Skutečně! Jde totiž o nejlidnatější město celé Číny, ve kterém na celkem malém prostoru žije 23 milionů obyvatel. A možné je to díky ohromným mrakodrapům, které vytvářejí panorama podobné tomu v New Yorku.
 
V roce 1900 žil v Šanghaji „pouhý“ milion obyvatel. Dnes jich je třiadvacetkrát tolik. Co do počtu obyvatel větším město v Číně nenajdete. A Šanghaj drží i další prvenství – před pár lety předstihla Rotterdam a může se pyšnit přídomkem největší světový přístav. Vysoké postavení má ale i v žebříčku míst s nejšpinavějším ovzduším – občas jsou tu dny, kdy není přes smogovou pokličku vidět skoro nic.

Prohlédněte si Šanghaj z výšky

Pokud má ale člověk štěstí a podaří se mu návštěva Šanghaje v období, kdy je obloha jako vymetená a viditelnost je dobrá, pak by rozhodně měl vystoupat na některou z výškových staveb a užít si pohled na město z výšky.

Láká k tomu například stavba Perla Orientu, která je jedním ze symbolů Šanghaje. Televizní věž, která vznikla už v roce 1994, má 468 metrů výšky a k tomu navíc unikátní architekturu. Jejímu vzhledu dominuje jedenáct koulí různých velikostí a v noci pak LED osvícení, které mění barvy.
 
Nejvyšší vyhlídková plošina je tady ve výšce 350 metrů, a pokud je vám to málo, můžete se tu i najíst v luxusním panoramatickém a hlavně otočném restaurantu. Uvnitř věže je pak ukrytý ještě hotel s dvaceti pokoji.

Nejvyšší vyhlídka světa

Nicméně v Šanghaji to jde „hnát ještě výš“. Od roku 2007 je nejvyšší stavbou města a zároveň i celé Číny budova Šanghajského světového finančního centra (SWFC), které vyrostlo až do výšky 492 metrů. A pozor – vyhlídková plošina je tu ve výšce 474 metrů – čímž jí patří titul nejvyšší vyhlídky na světě. 
 
Stavba SWFC navíc ve městě rozhodně nepřehlédnete – na vrcholu je totiž otvor, který měl stavbu ochránit před nápory větru a ta teď připomíná… otvírák na lahve.
 
Šanghaj je i častým cílem shopaholiků, lidí, kteří milují nákupy. Zdejší nákupní tepna Nanjing Road vznikla už v první polovině 19. století, první obchodní domy tady ale vznikly až o sto let později.
 
A některé z nich vlastně stojí dodnes – stačí se jít projít do části Nanjing Road East. Ta má navíc příjemně evropský charakter a jsou tu desítky restaurací evropského rázu – pokud už tedy máte plné zuby rýže a asijské kuchyně, tady se vám bude líbit. 

Komentáře