Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Pět čínských nej, které nesmíte vynechat: Velká zeď, terakotová armáda a Voňavý přístav!

Přidáno: 16.06.2014 | Autor: Redakce

Pět čínských nej, které nesmíte vynechat: Velká zeď, terakotová armáda a Voňavý přístav!
Čína je obrovská země a prozkoumat ji celou by byl úkol na několik životů. Jako turista do ní ale obvykle člověk přijede jen na pár dnů, maximálně týdnů. Co tedy nevynechat? Rozhodně ty největší turistické taháky: Velkou čínskou zeď, terakotovou armádu, ale i Hong Kong nebo Šanghaj. Podívejte se na top místa s námi!

1. Velká čínská zeď

Není většího symbolu. Velká čínská zeď je jednou z největších staveb lidské historie a je také jedinou čínskou stavbou, která je vidět z vesmíru. Z oběžné dráhy země ji prý můžete pozorovat jako tenkou linku táhnoucí se krajinou.

A tahle linka má podle těch nejstřízlivějších odhadů 8860 kilometrů. Ve skutečnosti ale byla Velká čínská zeď ještě mnohem delší. Její pozůstatky totiž dodnes vědci nacházejí i na místech, kde ji původně už ani nečekali.
 
Mimochodem, přezdívá se jí také Kamenný had a v koruně je široká přesně tak, aby se na ni vedle sebe vešlo šest jezdců na koních. I tahle šířka je ale v dnešní době na některých úsecích nedostatečná – turistů je totiž mnohem víc. Dokonale zrekonstruovaný, ale často také přelidněný je úsek Badaling nedaleko Pekingu.

2. Zakázané město

Původně prý bylo celé vybudované ze dřeva a mělo 9999 místností. Nicméně několikrát vyhořelo a přestaveb také nebylo zrovna málo. Zakázané město v srdci Pekingu tak dnes původní komplex připomíná jen velmi vzdáleně. Nicméně i tak je jeho návštěva zážitek.
Minimálně z toho důvodu, že bylo tohle sídlo 24 čínských císařů téměř pět století nepřístupné běžným smrtelníkům. Přístup do něj měla jen císařská rodina a členové císařské družiny. Pokud dovnitř vstoupil někdo další, mohl být potrestán smrtí.

3. Terakotová armáda

Terakotová armáda byla objevená až v roce 1974 – a to při běžném kopání studně. Osm tisíc soch vojáků, z nichž každý je originál a nenajdete mezi nimi dva stejné kusy, je součástí velkého mauzolea Prvního císaře Čchina. Na něm mimochodem pracovalo 700 tisíc lidí, a to po dobu 40 let.
 
Dnes má celý komplex rozlohu asi 50 čtverečních kilometrů a historikové odkryli jen zhruba čtvrtinu celého komplexu. Neprozkoumaný je zatím dokonce i samotný císařský hrob. Turisté si pak mohou prohlížet osm tisíc terakotových soch, několik koňských spřežení a další objevené předměty ve třech obrovských halách nedaleko města Xi-an. 

4. Šanghaj

Prohlídka Šanghaje rozhodně není pro ty, kteří trpí závratí. Pro Šanghaj je totiž typické panorama mrakodrapů. Vždyť jediné místo, kde platí pro stavbu výšková omezení je nábřeží Bund – právě z něj pak můžete dech beroucí panorama sledovat.
 
Mimochodem, v Šanghaji mají i nejvyšší vyhlídku planety. Je v téměř půlkilometrové výšce a to navíc v budově, které se přezdívá Otvírák lahví. Proč? Protože tak opravdu vypadá! Za návštěvu pak rozhodně stojí i nepřehlédnutelná televizní věž Perla Orientu – mimochodem, i z té je ve dny, kdy nad městem neleží smogová poklice, nádherný výhled.

5. Hong Kong

Říká se mu „kousek Západu v Číně“, případně „Asijské Las Vegas“. V překladu pak Hong Kong znamená „Voňavý přístav“. Tohle město, kde je dokonce dvakrát větší koncentrace mrakodrapů než ve slavném New Yorku, přešlo v roce 1997 zpod britské samosprávy pod Čínu, ale západní ráz mu zůstává i dnes. 
 
Navštívit tady můžete několik opravdu propracovaných zábavních parků, obrovská obchodní centra, ale i kasina nebo klasické městské parky, které opravdu stojí za to.

Komentáře