Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Navštivte město pand, Chengdu. Je staré 2 500 let

Přidáno: 13.03.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Navštivte město pand, Chengdu. Je staré 2 500 let

První zmínky o městě pocházejí ze spisů dynastie východní Han (Chan; 25–220 n. l.), kde se o něm mluví v souvislosti s obchodními cestami na západ jako o „městě brokátu“. Město má neobyčejně „tuhý kořínek“. V minulosti totiž bylo několikrát zdevastováno nájezdy severozápadních kočovných kmenů.

Jedno z nejdynamičtěji se rozvíjejících měst

V současné době patří Chengdu k nejmodernějším a nejdynamičtěji se rozvíjejícím čínským městům. Mezi jeho největší turistická lákadla patří nepochybně buddhistický klášter Wenshu (Wen-šu), pocházející z doby dynastie Tang.

Klášter do dnešního dne aktivně navštěvují buddhističtí poutníci. Neméně zajímavý je i klášter Wenshuyuan, který je sídlem sichuanské čchanové sekty a je zasvěcen bohu moudrosti – Wenshuovi. Navštívit můžete také poněkud netradiční památku - doškovou chýši Du Fua – přechodné bydliště nejslavnějšího básníka dynastie Tang. V této chýši básník napsal na 250 básní.

Přečtěte si také: Horské městečko Dali: jezero Erhai a areál Tří pagod 

Ohrožené pandy velké

Kromě historických památek se tady můžete vypravit také do chovné stanice ohroženého druhu pandy velké. Stanice pečuje o desítku pand velkých za podmínek neskonale lepších, než jim může nabídnout kterákoliv zoologická zahrada.

Stanice byla založena v roce 1987 a do dnešního dne se může pochlubit celou řadou úspěšných odchovů. Rekordní byl třeba rok 2008, během kterého se tady narodilo rovných šest mláďat. Součástí stanice je i vědecké centrum. Cílem stanice není množit pandy a dopravovat je po zoologických zahradách ve světě, nýbrž vracet je do jejich přirozeného prostředí. 

Nejkrásnější park

Pokud si chcete po náročném výletu odpočinout, zamiřte do Lidového parku, v němž naleznete stovky rozmanitých druhů kvetoucích rostlin. Chybět nesmí ani jezírka, překrásné terasy a pomník mučedníků připomínající železniční konflikt z roku 1911.

Komentáře