Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Horské městečko Dali: jezero Erhai a areál Tří pagod

Přidáno: 23.01.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Horské městečko Dali: jezero Erhai a areál Tří pagod

Jihozápadní Čína má turistům mnohé co nabídnout. Jedním z lákadel je i horské městečko Dali, rozkládající se na březích jezera Erhai. Město se nachází v nadmořské výšce 1 900 m a je obklopováno majestátným a 4 000 metrů vysokým pohořím Cangshan (Cchang-šan).

Mocné město

Už v 9. století se Dali stalo důležitým dopravním a obchodním centrem na tzv. „barmské cestě“. Zároveň bylo hlavním městem mocného státu Nanzhao (Nan-čao), který se rozkládal na území celé dnešní čínské provincie Yunnan (Jün-nan) a na severním Laosu a Myanmaru. Nadvláda království Nanzhao tady trvala až do 13. století. Tehdy ale došlo k rozvrácení království mongolskými hordami.

Přečtěte si také: 7 fascinujících faktů, které jste nevěděli o Velké čínské zdi 

Středověké město

Dali vás upoutá hned na první pohled. Jde totiž o typické středověké město se svou jedinečnou atmosférou. Součástí města je hradební opevnění, kde turisté obdivují zejména Severní a Jižní bránu. Ačkoli město nepůsobí tak kompaktním dojmem, jako například starobylý Lijiang, přesto si jej oblíbili turisté z celého světa.

Šestnáctiposchoďová pagoda

Součástí města je areál Tří pagod, z nichž ta nejvyšší – šestnáctipatrová, dosahuje úctyhodných 70 metrů. Mezi oblíbené aktivity patří také plavba po zmíněném jezeře Erhai, v rámci které můžete navštívit okolní vesničky s jejich tradičními tržišti. Nedávno zde byla vybudována také lanovka pod horou Cangshan, prostřednictvím které můžete absolvovat asi 11 kilometrů dlouhý okruh vedoucí po dlážděném vyhlídkovém chodníku po úbočí hory a končí u kláštera Zhonghe Si (Čung-che S’).

Komentáře