Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Moderní Peking: tyhle stavby vám vyrazí dech

Přidáno: 21.05.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Moderní Peking: tyhle stavby vám vyrazí dech

 Oblíbený cíl turistů – Peking se doslova rozrůstá před očima. Místo, kde se snoubí starobylá architektura s nesmírně moderními prvky, by si proto neměl nechat ujít žádný cestovatel. Co v moderním Pekingu navštívit? Tady je pár tipů.

Mezinárodní centrum Phoenix Media

Moderních staveb je Peking plný. Proto nezačneme ničím jiným, než budovou Mezinárodního centra Phoenix Media, která může s trochou nadsázky připomínat obří, napůl vyfouknutou skleněnou pneumatiku. Stavbu tvoří dvě oddělené budovy, obklopené skleněným pláštěm. V okolí najdete park s jezerem a několik obytných čtvrtí.

Přečtěte si také: Opravdový Tibet na vás čeká v městečku Zhongdian 

Olympijský stadion Ptačí hnízdo

Zálibu v „pneumatikách“ Peking nezapře. Důkazem budiž i Ptačí hnízdo – olympijský stadion. Někomu může připomínat dílko přírody, nám ale jistá podobnost s výše uvedenou skleněnou pneumatikou neunikla. Možná si stadion pamatujete z toku 2008, kdy se tady konaly Olympijské hry. Vzhled budovy údajně vychází z původního čínského umění (rozpraskaná keramika), které bylo doplněno o moderní prvky.

Pekingské národní plavecké centrum

Skutečným skvostem je poté Pekingské národní plavecké centrum, které leží v blízkosti Ptačího hnízda. Také ono bylo dějištěm olympijských her. Díky svým 100 000 metrům čtverečním foliových fasád se centrum stalo nejsložitější a nejkomplexnější strukturou foliových fasád na světě. Zajímavostí také zůstává, že centrum ve dne září azurovou barvou a jeho jednotlivé LED dílce v noci vytváří pozoruhodné světelné efekty.

Budova CCTV

Ve výšce 234 metrů nad zemí se tyčí kolosální budova CCTV. Ta si zcela oprávněně vysloužila přezdívku „Ptačí nohy“. Díky hustému smogu, který zde ztěžuje život lidem, jsou totiž z budovy občas vidět jen dvě spodní věže, které s trochou nadsázky připomínají nohy ptáka.    

Pekingské mezinárodní letiště

Největším letištním terminálem na světě se může pochlubit Pekingské mezinárodní letiště. Terminál navrhl anglický architekt Norman Foster a jeho výstavba stála Čínu zhruba 55 miliard korun. Celková plocha terminálu číslo 3 zabírá neuvěřitelných 1,3 milionu metrů čtverečních. Neméně impozantní je také počet bran, kterých se v terminálu nachází rovnou 120.

Komentáře



13.01.2020 09:27
Dobrý den, měli bychom zájem v poznávací zájezd do Činy. Nejlépe tu kombinaci s vlakem. Je možné zajistit i jiný termín, českého průvodce nepotřebujeme. Dekuji