Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Opravdový Tibet na vás čeká v městečku Zhongdian

Přidáno: 24.04.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Opravdový Tibet na vás čeká v městečku Zhongdian

Město Zhongdian (chcete-li Čung-tien) najdete v provincii Yunnan (Jün-nan), asi 200 km na sever od Lijiangu (Li-ťiang) na hranici etnického Tibetu a Barmy. Další jméno městečka je Shangri-la, což je označení pro bájnou krajinu, která se objevuje v knize Lost Horizon (1933) od britského autora Jamese Hiltona.

Málokdo ví, že Shangri-la se stala synonymem pro ráj na zemi. Jde ale také o mytickou himálajskou utopii - zemi žijící v neustálém míru a štěstí, izolovanou od okolního světa. Možná právě to je důvod, proč do Zhongdian míří zástupy Číňanů, ale i nadšených turistů z celého světa. Hledají snad svou vysněnou zemi věčného míru?

Tibetský kolorit

Zhongdian je hlavní město tibetské autonomní oblasti Diqing a v současnosti je vyhledávaným cílem turistů. I přes jejich velký nápor si naštěstí uchovává tibetský kolorit a architekturu, která je typická zejména pro starobylé centrum. Zhongdian nebo chcete-li Sangri-La je rozdělena na dvě části.

Přečtěte si také: 7 fascinujících faktů, které jste nevěděli o Velké čínské zdi 

Jednu část tvoří historické město Jiantang a druhou moderní město.  Město leží v nadmořské výšce 3200 metrů a jeho největším lákadlem je nepochybně místní klášter Gandän Sumcäling.

Nejdůležitější klášter v jihozápadní Číně

Klášter Gandän Sumcäling je právem považovaný za ten vůbec nejdůležitější v celé jihozápadní Číně. Dnes ho obývá na šest stovek mnichů. Stejně jako ostatní kláštery byl i Gandän Sumcäling poničen během tibetského povstání v r. 1959. Na začátku 80. let naštěstí prodělal rozsáhlou rekonstrukci, která ho uvedla do původního stavu.

Součástí kláštera jsou typické budovy, z nichž můžeme jmenovat třeba tantrické, medicínské anebo filosofické koleje, zeď na slavnostní vyvěšování klášterní thangky a chybět nesmí ani kuchyně.

Komentáře