Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Li-ťiang: město, které vstalo z popela

Přidáno: 17.03.2016 | Autor: Petra Malá

Li-ťiang: město, které vstalo z popela

Budete-li cestovat po Číně a naskytne se vám příležitost vypravit se do města Li-ťiang v provincii Jün-nan, rozhodně jí využijte. Už na první pohled vás zaujme ohromným množstvím vody – kanálů, drobných potoků i více než třemi stovkami mostů a můstků. A kromě je toho je samozřejmě záhodno poznat staré město, které existuje už zhruba 800 let a turisty je stále velmi vyhledávané. 

O vznik města se údajně ve 13. století postarali mongolští bojovníci, kteří si zde vytvořili vojenské ležení. Právě v té době začalo vznikat obdivované město plné spletitých a rozmanitých uliček i domů nejrůznějších velikostí i způsobů výstavby. Dnes v něm žije asi 1 300 000 obyvatel.

Neodjíždějte bez prohlídky paláce a věže

Historické jádro města se jmenuje Dayan a svoje kouzlo si zachovává například proto, že je do něj zakázáno vjíždět automobily. Po většinu času je ve městě čilo a rušno, už kvůli davům turistů. Proto, pokud si budete chtít vychutnat tu pravou atmosféru města, budete se muset vydat do menších a odlehlejších uliček, kde na vás dýchne nezaměnitelná atmosféra.

Tím nejvyhledávanějším ve městě je palác rodiny Mu s přilehlými zahradami a nádvořím. Obdivovaná je také věž Wangulou – podle všeho jde o nejvyšší čínskou dřevěnou stavbu. Tyčí se do výšky 33 m, z níž máte město jako na dlani.

Mezi populární místa patří také ulice Mishi Xiang táhnoucí se podél kanálu. Vydržíte-li okamžik před jednou ze zdejších restaurací, která stojí u pramene potoka, uvidíte místní obyvatele, jak se sem chodí napít.

Město pod ochranou

V roce 1996 zasáhlo město Li-ťiang silné a rozsáhlé zemětřesení, po němž bylo nutno stejně rozsáhlých rekonstrukcí. O rok později si ho pod svá křídla vzalo UNESCO a do oprav byla vložena ohromná suma. Právě tato rekonstrukce však začala lákat do města větší množství turistů, což někteří jeho obyvatele nevnímají úplně pozitivně.

Komentáře