Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Palác nad oblaky: Vydejte se do paláce Potála s tisícovkou místností

Přidáno: 16.04.2015 | Autor: redakce

Palác nad oblaky: Vydejte se do paláce Potála s tisícovkou místností
První pohled na palác Potála vám vezme dech. A to nejen proto, že leží v nadmořské výšce asi 3700 metrů nad mořem. Tenhle palác nad oblaky je totiž krásný a majestátně se tyčí nad tibetským městem Lhasa. Od 50. let 20. století je, stejně jako celý Tibet, pod nadvládou Číny.
 
Až do roku 1959 byl palác Potála tradičním sídlem dalajlámů. V tomto roce ale musel 14. dalajláma Tibet a s ním i palác nuceně opustit a z náboženského srdce Tibetu se oficiálně stalo muzeum. Muzeum, o které je obrovský zájem.
 
V roce 2003 dokonce čínské úřady musely přistoupit k nepopulárnímu kroku, kdy počet návštěvníků omezily na pouhých 1600 lidí denně. „Pouhých“ proto, že v hlavní sezoně prošlo unikátními prostory až 5000 lidí. V roce 2006 ale do Lhasy poprvé přijel po nejvýše položené železnici světa vlak, který ještě navýšil počet turistů, kteří dorazí do Lhasy. Došlo tedy i k navýšení denního počtu návštěvníků na 2300.

Chcete dovnitř? Přijďte včas!

I tak se ale dnes v hlavní sezoně velmi často stává, že ti, kteří k paláci Potála dorazí později dopoledne, mají pro ten konkrétní den prostě smůlu. Limit je vyčerpaný, lístky nejsou. Od června do září sice dochází ještě k mírným nárůstům počtů těch, které pustí dovnitř, na štěstí ale není radno spoléhat. Většina průvodců doporučuje dorazit spíše dřív.
 
Palác Potála je největší atrakcí tibetské Lhasy. A aby také ne. Jeho mohutné zdi ukrývají zhruba tisícovku místností, 10000 svatyní a přibližně 200 tisíc kusů soch a jiných větších uměleckých děl. Nechybělo mnoho a tyto krásy turisté obdivovat nemohli. V roce 1966 během Kulturní revoluce palác ochránila až osobní intervence tehdejšího premiéra. I přesto ale bylo zničeno asi 100 000 uměleckých děl, které palác ukrýval.

Optickým trikem k větší mohutnosti

Stavba, která díky optickému triku stavitelů – oknům, jež se postupně směrem vzhůru zužují - vypadá ještě mohutnější, než je, začala vznikat v roce 1645 na místě, kde už předtím stál menší palác. Už o čtyři roky později se do útrob vnějšího Bílého paláce stěhoval tehdejší pátý dalajláma, dalších čtyřicet let ale trvalo, než byl palác kompletně dokončený a uvnitř vybavený. 
 
Srdcem paláce přitom paradoxně není Bílý palác, ve kterém žil dalajláma, ale takzvaný Červený palác, který ukrývá ty nejcennější svatyně a síně. Ostatně, právě tady stojí Západní síň s posvátnými stúpami, ve kterých jsou uložené těla dalajlámů.

Zlacená stúpa pátého dalajlamy

Pro turisty nejvděčnější, protože nejkrásnější je stúpa pátého dalajlámy, který nechal celou Potálu vystavět. Je ze santalového dřeva a pokrývá ji 3724 kilogramů zlata. Ještě cennější než samotné zlato je ale sbírka zhruba 15 000 drahých kamenů a perel, kterými je vyzdobená. 
 
Potála je od roku 1994 zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO a právě tahle organizace byla na přelomu tisíciletí znepokojená množstvím komerční zástavby, která vyrůstala v bezprostřední blízkosti paláce. Čínské úřady nakonec dokonce vydaly opatření, ve kterém zakazují v okolí Potály stavbu budov, které jsou vyšší než 21 metrů.
 
Úlitbou pro turisty nicméně zůstává osvětlení, díky kterému zůstává i po setmění Potála hlavní dominantou Lhasy.

Komentáře