Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Jeskyně Yungang: zavítejte do obdivuhodného komplexu!

Přidáno: 06.09.2017 | Autor: Petra Malá

Jeskyně Yungang: zavítejte do obdivuhodného komplexu!

Když vládci severních Wejů objednali tento zbožný projekt jako náhradu za předešlé pronásledování buddhistů, bylo 30 000 uměleckých rodin z Tun-chuangu přestěhováno, aby pracovali v jeskyních. Tisícům sochařů trvalo 50 let, než vytvořili 100 000 soch vytesaných do zdí dvaceti skalních chrámů.

Kde se jeskyně nachází

Jeskyni najdeme asi 16 kilometrů od města Datong, v provincii Shanxi v severní části Číny. Přesně ji lze nalézt podle souřadnic: N40º6'36.60'' E113º7'22.59''.

Jak se k ní dopravit?

Nejjednodušší doprava od nás je letět z Prahy do Pekingu. Z něj se pak dostanete do Datongu vlakem asi za 6 hodin nebo letadlem asi za hodinu. Jet můžete samozřejmě případně i půjčeným autem. Z Datongu jezdí autobus, některý dokonce jezdí přímo k jeskyním, a to od vlakového nádraží (linka č. 4 na zastávku Xin Kai Li, poté linka č. 3 k jeskyni) nebo od nádraží dálkové autobusové dopravy.

Cena vstupu a otevírací doba

Vstupné do jeskyně činí 120 CNY (zhruba 400 Kč). Ideální doba na prohlídku jsou dvě hodiny. Podívat se sem můžete od 15. 4. do 27. 10. od 8.30 do 17.20 hod., od 28. 10. do 14. 4. od 8.30 do 17.00 hod. Od 9.30 do 16.30 je otevřena výstavní hala.

Jaké jsou ty nejkrásnější jeskyně, které musíte vidět?

Rozhodně si nesmíte nechat ujít jeskyni č. 19, která je ze všech největší. Zajímavá je v ní 16 metrů vysoká socha sedící v pozici lotosu, s vážnou tváří a otevřenou dlaní, jež značí buddhistickou shovívavost a mír. Zatímco jedni říkají, že jde o Buddhu (ale prý to Buddha skutečně není), jiní tvrdí, že jde o císaře Taiwu z dynastie severní Wej. Tato teorie se však nezamlouvá některým odborníkům, kteří vědí, že právě tento císař nebyl k buddhistům příliš vstřícní a podporoval na jeho úkor spíše taoismus.

Další impozantní částí je jeskyně č. 17, v níž najdeme velkou sochu Buddhy Maitreye, kterou obklopují malé sochy Buddhů – některé z nich jsou vysoké třeba jen několik centimetrů.

Jeskyně číslované od 5 do 13 mají specifické vchody, které vypadají jako vyřezané ze dřeva. V každé je navíc samozřejmě nějaká zajímavost. V jeskyni č. 5 jde o 17 m vysokou sochu Buddhy v pozici lotosu a pagoda vyřezaná na hřbetě slona.

Kolik se zachovalo soch?

Zachovalo se asi 50 000 soch – od maličkých velikosti poštovní známky až po ty, které jsou velké jako pětiposchoďové budovy. Je s podivem, že se tato nádhera zachovala i navzdory nepřízni doby, počasí i různých škůdců. Styl soch se inspiruje především indickým buddhismem, podepsaly se na něm ovšem i vlivy z Persie, Byzance a Řecka.

Další zajímavosti

A jaké další zajímavosti vás tu čekají?

Třetí syn draka

Když projdete část s obchody a stánky s různými suvenýry, musíte nejprve projít přilehlým klášterem, v němž kdysi žilo až 2000 mnichů. Vysoká dřevěná zástěna postavená v období dynastie Ming, velká jako čtyřpodlažní dům, má bránit tomu, aby do jeskyní foukalo. Umělecky vyvedené dřevořezby „Třetího syna draka”, které na ní uvidíte, mají posvátné místo chránit před ohněm.

Komplex patří k nejstarším jeskyním

Jeskyně Yungang patří k těm nejstarším vytesaným do skály. Starší jsou třeba jeskyně v Dunhuangu. Jeskyně Yungang jsou vyhloubeny do pískovce a stěna je zformována řekou Wuzhou.

Stýká se zde více vlivů

V jeskyních a jejich stavbách můžeme spatřit hned několik vlivů, a to konkrétně indický, byzantský, íránský a samozřejmě čínský. 

Komentáře