Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Skalní jeskyně Lung-men

Přidáno: 10.11.2011 | Autor: Redakce

Skalní jeskyně Lung-men

Lung-men znamená v překladu „Dračí brána”, což může skutečně připomínat toto místo – na levé i pravé straně řeky Yi se tyčí vysoké hory, které skutečně působí jako obrovská brána. Nejlépe je navštívit tyto jeskyně hned časně ráno, kdy vycházející slunce ozařuje obrysy soch, které díky zvláštnímu světlu vypadají jako živé.

Místní tvrdé skály se znamenitě hodily pro přesnou sochařskou práci, která tu vznikala ve velkém rozsahu od roku 494 n. l. po dalších zhruba 400 let. Ve skalách bylo za tuto dobu vyhloubeno více než 1300 jeskyní, na 2100 výklenků a do nich bylo vytesáno nebo osazeno téměř 100 000 plastik a soch.

Největší socha je vysoká přes 17 metrů, nejmenší měří pouhé dva centimetry. Navíc je zde čtyřicet pagod a více než 3600 popsaných kamnenných desek a tabulek, kterých si velice cení hlavně historici a kaligrafové. Mnohá z těchto uměleckých děl však byla v minulosti ukradena, především pro „potřeby” evropských a amerických překupníků. Průvodci zde proto turistům často ukazují stěnu se dvěma „ilustrativními” reliéfy z roku 1935, které prý vytvořil „čínský překupník starožitností, podplacený Američanem”. Je fakt, že řadu sošek z Lung-menu lze dnes najít v expozicích muzeí v New Yorku a Kansas City.

K nejstarším částem „Dračí brány” patří jeskyně Pin-jang, které byly vytesány na počest císařského páru ze severní dynastie Wej (386–534). Socha o velikosti pětinásobně větší než je velikost člověka dobře ukazuje hlavní znaky buddhistického výtvarného umění té doby: úzká tvář, velké oči, rovný nos a kolem úst jakoby zasněný úsměv. Podle dostupných pramenů pracovalo na výzdobě těchto míst celkem 802 366 lidí.

Komentáře