Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Dobrá úroda? Čínský císař o ni prosil v chrámu Nebes!

Přidáno: 22.05.2015 | Autor: redakce

Dobrá úroda? Čínský císař o ni prosil v chrámu Nebes!
Komplex, který každý den přitahuje tisíce turistů, začal v jižní části centra Pekingu vznikat už v 15. století. Přečkal požáry, i kulturní revoluci a tahákem pro turisty je dodnes. 
Pokud se rozhodnete navštívit komplex chrámu Nebes, počítejte s tím, že se nevyhnete davům turistů. Zahraničních i čínských. A počítejte i se vstupným, které se tady platí. Můžete si koupit vstupenku do všech částí a budov v areálu, spořivci si nicméně mohou pořídit vstup jen do některých míst. Volba je na vás, ale návštěva celého areálu bez výjimek rozhodně stojí za to.

Od roku 1998 na seznamu UNESCO

Chrám Nebes začal vyrůstat v 15. století a je ukázkou mingské architektury. V roce 1998 by dokonce zapsaný na seznam světového dědictví UNESCO. Náboženské stavby jsou tady obklopené zelení, park okolo chrámu Nebes má rozlohu před 250 hektarů a běžní Číňané se v něm mísí s turisty. Někdo leží na dece a odpočívá, jiní hrají deskové hry, nebo si povídají s přáteli…
A k čemu chrám, který nechybí na většině suvenýrů a na pohlednicích, sloužil? Pravidelně každý rok do něj mířil císař se svojí družinou, aby promluvil s bohy a poprosil je o dobrou úrodu. Bohům se tu také podle všeho pravidelně obětovalo.

Ústřední síň vstala z popela

Asi nejznámější části komplexu je Ústřední síň, označovaná i jako síň Modliteb. Právě v ní císař rozmlouval s bohy. Vystavěná je prý ze vzácného dřeva bez jediného hřebíku. Právě tahle stavba vznikla jako jedna z prvních z celého komplexu – okolo roku 1420. V roce 1889 ale vyhořela. Dnes to turisté naštěstí poznají jen stěží, protože už rok nato vznikla stavba znovu – a byla věrnou kopií své shořelé předchůdkyně.
Za návštěvu stojí i takzvaná Stěna ozvěny – stěna, která objímá část komplexu. Říká se, že je ukázkou dokonalé akustiky – pokud člověk na jedné její straně cokoli zašeptá, jeho kolega přesně na opačném „konci“ zdi jeho sdělení uslyší. Počítejte ale s tím, že tohle akustické kouzlo v praxi nevyzkoušíte. Turistů je tady prostě moc.

Komentáře