Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Dali – starobylé město na jihu Číny, které musíte navštívit

Přidáno: 19.12.2017 | Autor: Petra Malá

Dali – starobylé město na jihu Číny, které musíte navštívit

V jihozápadní části Číny, na břehu jezera Erhaj, se v téměř dvoutisícové nadmořské výšce nachází město Dali, jehož význam byl nejpatrnější v 9. století. Dnes ho však stále obdivujeme. Už třeba pro nádherná panoramata, která se zde nabízejí.

Dali bylo právě v 9. století uznávaným dopravním a obchodním centrem, vedla přes něj důležitá „barmská cesta“. Zároveň bylo metropolí velkého státu Nanzhao, který zaujímal nejen část čínského území, ale také kus severního Laosu a severní Barmy, a to až do poloviny 13. století, kdy ho rozvrátili Mongolové.

Dali i dnes vnímáme s jeho atmosférou středověkého města, která se ukrývá vtěsnané mezi zbytky hradeb. Ačkoli se toho příliš mnoho ze středověku nedochovalo, rekonstruované brány města jsou i dnes obdivuhodné.

Vzhůru ke Třem pagodám a na jezero

Zřejmě tou nejoblíbenější zdejší atrakcí je areál Tří pagod, jejichž původ sahá do 9. století. Nejvyšší z pagod dosahuje 70 metrů (a má 16 poschodí). Pozor, areál se však nenachází přímo ve městě, nýbrž 1,5 kilometrů za ním.

Žádný návštěvník by si tu neměl nechat ujít vyjížďku na loďce po jezeře Erhai, z jehož vody zhlédne nejen kus města, ale také okolní vesničky a jejich tradiční venkovní tržiště.

Přečtete si také: Tři soutěsky - přehrada, která vzbuzuje hrůzu i úctu 

Pokud zatoužíte po delší vycházce, využijte přítomnosti lanovky na horu Cangshan a projděte se z jejího úbočí po 11 kilometrů dlouhé stezce, která vás dovede až ke klášteru Zhonghe Si (klášter Dokonalé harmonie). Klášter se nachází asi půl kilometru od města a je na něj odsud nádherný výhled.

Právě zmíněná hora Cangshan je součástí zdejšího čtyřtisícového pohoří, jež vytváří nezaměnitelné panorama a najdeme ho jen kousek za městem.

Tak co říkáte, uděláte si na Dali při svých toulkách Čínou čas? 

Komentáře