Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Tři soutěsky – přehrada, která vzbuzuje hrůzu i úctu

Přidáno: 22.03.2017 | Autor: Petra Malá

Tři soutěsky – přehrada, která vzbuzuje hrůzu i úctu

Přehradní hráz s největší vodní elektrárnou na světě si zaslouží obdiv, ale zároveň nahání strach, asi jako každý takový kolos. Nachází se na řece Jang-c‘-ťiang v čínské provincii Chu-pej a její stavba byla dokončena v roce 2006. Podívejme se na ni zblízka.

Neobyčejná přehrada, kterou dnes zná už celý svět, byla do provozu uvedena v roce 2008, tedy dva roky po dokončení, přičemž provoz se rozjížděl ještě další tři roky. Z původních dvou generátorů bylo spuštěno dvaatřicet, každý se pyšní výkonem 700 MW. Výkon můžeme srovnat například s devítinásobkem výkonu elektrárny v Temelíně. Tenhle výdobytek měl od začátku jasný cíl – pokrýt zhruba desetinu spotřeby elektřiny v Číně.

Celá stavba oficiálně stála v přepočtu 625 miliónů korun, ale není tajemstvím, že náklady byly pravděpodobně ještě vyšší. A asi 1,3 miliónu obyvatel to stálo místo k bydlení – právě takové množství lidí se muselo kvůli elektrárně a přehradě přestěhovat. Zmizelo 17 velkých měst, stovky obcí a tisíce vesnic a vesniček.

Stavba se protáhla

Ačkoli se o stavbě takové elektrárny a přehrady mluvilo už od roku 1919, finální projekt se dočkal schválení až v 90. letech. Ke konci roku 1994 se začalo stavět. V přehradě se standardně nachází asi 27 miliónů metrů čtverečních vody, kterou drží více než 460 tun betonu a železa, což je materiál, který by vystačil na postavení hned několika desítek Eiffelových věží. Přehradní hráz je vysoká neuvěřitelných 185 metrů.

Přehradu Číňané vybudovali i kvůli riziku povodní na řece Jang-c‘-ťiang. Přehrada by měla lidi v okolí ochránit až před desetiletou vodou, čímž riziko majetkových ztrát a ztrát na životech značně eliminuje. 

Komentáře