Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Čínská města duchů: Děsivý opuštěný lunapark i obchoďák bez obchodů

Přidáno: 20.05.2014 | Autor: Redakce

Čínská města duchů: Děsivý opuštěný lunapark i obchoďák bez obchodů
Je to paradox – na jedné straně přelidněné ulice Pekingu a přeplněný Hongkong, kde je jedna z nejvyšších hustot zalidnění na světě. A na straně druhé? Města duchů, ve kterých žije pár tisíc místo pár milionů obyvatel. Proč? Protože manažeři přecenili kupní sílu.
Čínská ekonomika je takový velký zázrak. Nicméně neroste tak rychle, jak předpokládali manažeři a tvůrci nových nádherných moderních měst, která v Číně vyrostla. Celosvětová hospodářská krize si vybrala daň i v nejlidnatější zemi světa – vznikly tu miliony bytů, ve kterých nikdo nebydlí, protože na to běžní Číňané prostě nemají, i obchodní centra, ve kterých nejsou obchody.

Město divů nebo město duchů?

Ukázkovým příkladem je město Ordos, město, které se mělo stát obdobou města divů Dubaje. Supermoderní závodiště pro automobilové závody všeho druhu, dálnice o čtyřech a více pruzích, moderní apartmány, jejichž luxus bere dech… a na druhé straně pusto a prázdno. 

Ordos měl být symbolem čínského úspěchu. V roce 2012 se tu dokonce konalo finále Miss World, celosvětově sledované události. Na první pohled vše vypadalo skvěle, na pohled druhý… byl Ordos městem duchů. Běžný Číňan totiž na bydlení v tomto městě prostě nemá.

Park zábavy nebo park děsu?

Podobným příkladem je i zábavní park nedaleko města Chenzhuang. Ten spíš než jako zábavní park vypadá jako park z hororu. Místo pohádkového zámku tu k nebi ční jen betonový skelet a Mickey Mouse tady nabral podobu stovek krys, které se v opuštěných ruinách velkého snu prohánějí. 

I tady byl cíl jasný – okouzlit svět atrakcí, které nebude rovno. Nicméně už na začátku stavby došlo k problémům s pozemky a park nakonec nebyl nikdy dokončený.

Na nákupy do obchodního centra, kde nikdo není

Milujete nákupy? Pak rozhodně vynechejte nákupní centrum Golden Resources Mall v samém centru Pekingu. V šestipatrové budově, která byla slavnostně otevřena před deseti lety, je prostor pro tisíc obchodů. V reálu jich je tu ale slabá polovina. Zbytek plochy je prázdný a prý… smrdí… alespoň to tedy tvrdila jedna americká show, v níž se objevila investigativní reportáž o obchodním domě duchů… nu, tady nejspíš neplatí, že i špatná reklama je reklamou…
 
Ještě hůř jsou na tom v obchodním centru New South China Mall, kde je nevyužito celých 99 % prodejní plochy. A přitom tenhle obchodní dům stojí v osmimilionovém městě Tung-Kuan! Spíš než na nákupy se sem ale chodí na obhlídku toho, jak vypadá obchodní dům duchů…

Komentáře