Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Čína se může pochlubit největším náměstím světa

Přidáno: 20.08.2018 | Autor: Vendula Vrablová

Čína se může pochlubit největším náměstím světa

 

Jen pro představu – Vatikán by se do něj vešel rovnou dvakrát, největší evropské náměstí Alexanderplatz dokonce sedmkrát. O náměstí Xinghai se ne nadarmo hovoří jako o pořádném kolosu. Lidé po něm přitom chodí teprve od roku 1997. Náměstí najdete ve městě Ta-lien s 6,1 miliony obyvatel, což jej řadí na 26. největší město světa. Málokdo ale ví, že náměstí vzniklo tak trošku z rozmaru.

Když balonky nestačí

V roce 1997 město Ta-lien slavilo sto let svého vzniku. A protože mu během oslav nestačily konfety a tisíce pestrobarevných balónků, rozhodlo se, že tento významný den oslaví po svém a pořádně ve velkém. Rozhodli se pro vybudování náměstí, jehož rozloha zaujímá neuvěřitelných 1 760 000 metrů čtverečních, což je zhruba třikrát více než dosavadní čínský rekord (náměstí Nebeského klidu).

Přečtěte si také: Poprvé v Číně? Tomuhle se nedivte... 

Sochy na ploše 45 000 m²

Součástí náměstí, resp. jeho střední části, je obří plocha o velikosti 45 000 metrů čtverečních, jejíž součástí je nespočet tradičních čínských soch. Najdete tady i obrovský sloup, který dosahuje výšky 20 metrů a průměru dvou metrů. Jde o takzvané „huabiao“, klasický prvek staročínské architektury tradičně vztyčovaný poblíž významných staveb jako jsou paláce nebo hrobky.

Kde Ta-lien najdete?

Město Ta-lien leží je druhé největší město v provincii Liao-ning a šestadvacáté v celé Číně. Leží na poloostrově, proto jeho okraje omývají dvě moře: ze severozápadu Pochajské, z jihovýchodu Žluté. Kromě toho, že zde najdete to největší náměstí světa, město zaujalo také vyjádřením, že zrekonstruuje chátrající památky a navrátí jim jejich původní historickou hodnotu. Zda k tomu opravdu dojde, na to si budeme muset počkat.


 

Komentáře