Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Chrám visící na skále: 40 místností ve 40 metrech udivuje už 15 století

Přidáno: 15.10.2015 | Autor: redakce

Chrám visící na skále: 40 místností ve 40 metrech udivuje už 15 století
Vystavět stavbu se 40 místnostmi rovných 40 metrů nad zemí? Ve výklenku na skále? I dnes by to byl problém. A co teprve v 5. století našeho letopočtu. A přeci to tehdy dokázali. A chrám Hengšan je dodnes po právu považovaný za jeden z technických divů starověku. Pojďte se s ním seznámit blíž!
 
Už 1500 let odolává silnému větru, dešti a dalším nepřízním počasí. A odolává velmi dobře – vždyť za celou dobu své existence prošel jedinou výraznější rekonstrukcí až na přelomu 19. a 20. století. Do té doby žádnou nepotřeboval. Jen další potvrzení geniality stavitelů.
 
Kdo chrám postavil? Podle dobových pramenů stojí za geniální stavbou mnich Liao Ran a jeho přátelé. Ti našli dokonalý devadesátistupňový výklenek vysoko na skále a v něm začali budovat stavbu, která na světě nemá obdoby.

Prohlídka zabere dvě hodiny

Hotovo bylo v roce 491. V dalších desetiletích ale byla stavba postupně rozšiřována – až do současné velikosti. Chrám Hengšan tvoří čtyřicet místností a jejich důkladná prohlídka zabere minimálně dvě hodiny.  

Chrám, ke kterému se stoupá po úzkých prkenných stezkách (i sama cesta vzhůru je zážitek), je zasvěcený nikoli jednomu, ale překvapivě hned třem náboženstvím. V dokonalé symbióze tady tedy fungují buddhismus, konfucianismus a taoismus. A dorážejí se i ve výzdobě, jejímž základem je 78 soch a plastik.

Spousta turistů, ale zážitek stojí za to

Chtěli byste se do visutého chrámu, který mniši tehdy postavili tak šikovně, že na něj mají přírodní podmínky menší vliv, podívat? Pak vězte, že leží v provincii Šan-Si (pozor, nesplést se Šen-Si), zhruba 350 kilometrů od Pekingu.
 
Připravte se na to, že chrám je populární turistickou atrakcí – což se odráží nejen v počtu návštěvníků, kteří sem přijíždějí, ale i na výši vstupného, která se na začátku roku 2015 pohybovala v přepočtu okolo pěti set českých korun. Za ten zážitek to ale stojí – na tom se shodují lidé, kteří tuto stavbu navštívili.

Komentáře