Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

5 zajímavostí, které jste nevěděli o terakotové armádě

Přidáno: 05.09.2019 | Autor: Vendula Vrablová

5 zajímavostí, které jste nevěděli o terakotové armádě

Když obyvatelé vesnice Si-jang hloubili studnu, propadli se do obří jámy. Po pocitech prvotního zmatku je vystřídal šílený šok. Z ničeho nic se kolem nich totiž vyrojily tisíce vojákůplné zbroji. To, že jsou vyrobení z terakoty, si místní nejprve nevšimli. Co dalšího jste o osmitisícové terakotové armádě nevěděli?

Osm tisíc a každý jiný

Součástí terakotové armády je osm tisíc vojáků. Každý z nich je ale naprosto odlišný. Liší se nejen výrazem v tváři, ale i postojem nebo výzbrojí. Říká se, že skrývají tajnou symboliku a poselství. To prý bylo rozluštěno, průvodci o něm ale tajemně mlčí.

(Nad)životní velikost

Jednotlivé sochy měří mezi 160 a 170 centimetry. Nabízí se proto vyjádření, že jsou vymodelování v životní velikosti. To je ovšem mylná domněnka. Na svou dobu byli vymodelovaní v nadživotní velikosti. Tehdejší lidé totiž byli o dost menší.

Mohlo by vás zajímat: Opravdový Tibet na vás čeká v městečku Zhongdian 

46 kilometrů čtverečních

Samotná terakotová armáda je vlastně obřím mauzoleem. S jeho výstavbou začal císař Čchin, který je mimochodem tím, který jako první sjednotil Čínu a začal se stavbou Velké čínské zdi. Komplex má neuvěřitelných 46 kilometrů čtverečních, jeho výstavba trvala 40 let a pracovalo na ní až 700 tisíc lidí.

Terakotová armáda a pohřebiště

Kromě terakotových soch jsou součástí mauzolea také hrobky asi 500 dalších lidí. Nachází se tady i hrobka samotného císaře, ta ale nebyla nikdy otevřena. Najdete tady i bronzový vůz a stáje, nebo hliněné koně.

Barevné vzpomínky

Samotní vojáci jsou v mauzoleu uspořádáni ve třech velkých halách – geometricky přesně v jednotlivých regimentech. Dříve bývali barevně malovaní, zub času z nich ale udělal šedivé, jednobarevné sochy, které ale nepřestávají obdivovat turisté z celého světa.

Komentáře