Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

4 zajímavá místa v rodišti mudrce Konfucia, která stojí za vidění

Přidáno: 06.01.2017 | Autor: Petra Malá

4 zajímavá místa v rodišti mudrce Konfucia, která stojí za vidění

Znáte východočínské město Qufu? Že ne? Byla by škoda, kdybyste u tohoto nepoznání zůstali. Jde totiž o rodiště věhlasného čínského filozofa Konfucia, který se zasloužil o formování myšlení nejen Číňanů, ale také dalších národů.

Konfucius byl mudrc, politik a státník, který žil v Číně v letech 551-479 př. n. l. Jeho filozofie stavěla na harmonii a pokoře, jeho myšlenky se staly základními kameny pro později vzniklý filozofický směr konfucianismus. Ten byl nesmírně důležitý pro vývoj celé Asie. Konfuciovy myšlenky jsou spíš naukou o správných zásadách a principech, jakými by se měl člověk řídit, než jasně definovanými logickými myšlenkami.

Přečtěte si také: Dračí studna: nejznámnější čaj s nefritovou barvou 

Qufu, rodiště tohoto velkého mudrce, se stalo posvátným místem pro Číňany, ale i pro Japonce, Korejce nebo Vietnamce, které jeho myšlení také ovlivnilo. Poutníci z nejrůznějších zemí se zde scházejí rok co rok v září, aby uctili narozeniny mistra.

Místa, která vám v Qufu nesmí uniknout

A teď už k místům, která musíte vidět, jestliže se v Qufu ocitnete. V prvé řadě jde o filozofovo sídlo, v němž sídlil on sám a poté i jeho potomci. Toto sídlo najdeme v samém centru města, kde zaujímá 16 hektarů – na nich se nachází palác s obytnými i administrativními prostory. V severní části zahrady vás jistě zaujme Brána Dvojí slávy, která sloužila pro průchod pouze návštěvám.

Vedle tohoto paláce, na místě mudrcova domu, stojí Konfuciův chrám z roku 478 př. n. l. Je to komplex bran, nádvoří, síní, menších chrámů a další prostor. Chrám nechal vytvořit král Lu a umístil do něj některé věci, které Konfucius denně používal.

Zajímavé jsou také necelé dvě stovky kamenných stél se jmény 50 tisíců kandidátů, již složili císařské zkoušky. Řadou bran se dostanete k pavilonu Kuiwenge z 11. století se třemi střechami. Dalším zajímavým místem je Meruňkový pavilon, v němž Konfucius přednášel svým posluchačům, na Mramorové terase se pak nachází Síň velkého úspěchu, za ní Síň mudrcových relikvií. Důležitá je také zeď Lubi, do které jeden z Konfuciových potomků schoval mudrcovy knihy, jež měly být spáleny.

 

Čtvrtou perlou, kterou musíte při návštěvě města Qufu vidět, je Konfuciův háj, kam jsou pohřbíváni Konfuciovi potomci. Právem se o tomto místě hovoří jako o nejzachovalejším pohřebišti Číny. Svatyně a náhrobky jsou rozesety pod 10 hektarech cypřišového a borovicového lesa. 

Komentáře