Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

4 věci, kterými vás Chrám nebes určitě zaujme

Přidáno: 23.10.2019 | Autor: Vendula Vrablová

4 věci, kterými vás Chrám nebes určitě zaujme

Chrám nebes patří společně se Zakázaným městem mezi nejvýznamnější památky Číny. Chrám, který vlastně není tak úplně chrámem, jakožto komplexem taoistických chrámů, jehož počátky sahají až do 15. století, najdete v historické části Pekingu. Komplex je od roku 1998 součástí seznamu světového dědictví UNESCO. Tady jsou další čtyři věcí, které jste o téhle významné památce nevěděli.

V síni modliteb se lidé modlí už téměř 600 let

Zřejmě nejvýznamnější stavbou je Síň modliteb, která byla vystavena v roce 1421. Její výška činí neuvěřitelných 31 metrů a postavená je na mramorových podstavcích. Právě zde se modlili císaři za dobrou sklizeň. Největší roli hrál ale obětní oltář. Bylo to jediné místo, kde bylo možno Bohy kontaktovat.

Od roku 1918 je komplex přístupný veřejnosti

Císař komplex navštěvoval vždy v období slunovratu. Právě tehdy přinášel oběti přírodním bohům (Slunce, Měsíce, hvězd, mračen, větru a deště). Aby zde mohl rozjímat, chrám byl až do roku 1918 veřejnosti nepřístupný. Dalším významným datem je pak zmíněný rok 1998, kdy byl komplex zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Mohlo by vás zajímat: Zakázané město: Nezvané hosty po vstupu posílali na smrt 

I stěny mají uši

Zajímavou raritou je i Stěna ozvěny. Kulatá stěna o průměru 65 m je zkonstruovaná tak, že přiložíte-li k ní ucho, slyšíte, co přítel na kterémkoli jiném místě šeptá. Zajímavé jsou i kameny uprostřed nádvoří, z nichž můžete slyšet svá slova 1krát, 2krát nebo 3krát. Ale pozor. Pokud svá slova uslyšíte čtyřikrát, pověra tvrdí, že budete mít každý třetí den smůlu.

Park, kde nerostou květiny

Součástí komplexu je i rozlehlý park, který sloužil císaři k meditaci a odpočinku. Zároveň ho měl uklidňovat. To byl jeden z důvodů, proč tady nenajdete žádné okázalé dekorace nebo tisíce barevných květin. V parku se nachází pouze několik stromů, které jsou navíc rozmístěny v pravidelných řadách se stejně velkými rozestupy.

Komentáře