Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

3 místa, která musíte v Číně vidět na vlastní oči

Přidáno: 20.11.2019 | Autor: Vendula Vrablová

3 místa, která musíte v Číně vidět na vlastní oči

Najdete tady i nespočet panenských pláží, překrásné historické stavby i archeologické skvosty a budovy, které mapují život a filosofii Číňanů. Našli jsme pro vás tři jedinečná místa, která nesmíte při návštěvě Číny vynechat.

Velká čínská zeď

Kočovné kmeny ze severu sužovaly život Číňanů. Proto císař první centralizované čínské říše Qin Shihuangdi propojil existující obranné zdi jednotlivých státečků v mohutnou jednolitou zeď táhnoucí se napříč severní Čínou. Cílem této monumentální stavby, která je největší na světě, měla být ochrana říše před nenechavými nájezdníky. Délka Zdi se udává v mnoha verzích – od 6 000 km po neuvěřitelných 8 850 km, v nichž mají být započteny všechny její známé odbočky i nedávno objevené další části. Na její výstavbě prý pracovalo více než 300 000 dělníků. Bohužel se traduje, že jedním z materiálů, z nichž byla vybudována, jsou ostatky dělníků, kteří při její stavbě zahynuli.

Zakázané město

Zakázané město je obřím komplexem paláců vybudovaným v době vlády dynastie Ming. Dlouhá staletí platilo za sídla čínských císařů. Z tohoto důvodu nebylo Zákazné město, společně s dalšími čínskými sídly císařů, přístupné veřejnosti. Dnes už do Zakázaného města turisté můžou a hojně téhle možnosti využívají. Zájem o návštěvu místa, kde žili císaři je obrovský. Naštěstí je obrovské i samotné město, které čítá více než 800 budov rozprostřených na 720 000 metrech čtverečních.

 

 

Terakotová armáda

Rok 1974 se zapsal do pamětí vesničanů jedné malé obce i celého světa. Když vesničané nedaleko Si-jang hloubili studnu, propadli se rovnou mezi zástupy bojovníků v plné zbroji. Naštěstí nešlo o živé bojovníky, nýbrž ty z terakoty. Alespoň tak se hovoří o nálezu slavné Terakotové armády. Ve skutečnosti se prý vesničané nikam nepropadli, ale při kopání studny narazili na podivné střepy. Svůj nález ohlásili archeologům a ti už se postarali o to, aby hrozivá Terakotová armáda spatřila světlo světa. Obří mauzoleum, které se rozkládá na celkové ploše blížící se k 50 čtverečním kilometrům, „obývá“ více než 8 000 soch. Podle archeologů je ale prozkoumané zhruba z jedné čtvrtiny. Pravděpodobně se tak v budoucnu dočkáme několika dalších překvapení.

Komentáře