Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Vítejte v roce Hada!

Přidáno: 01.03.2013 | Autor: Redakce

Vítejte v roce Hada!
Čínský nový rok je nejvýznamnější svátek celé Jihovýchodní Asie.  Občas se můžete setkat i s označením „Svátky jara“, tento název ale požívají spíše lidé, kteří bydlí mimo Čínu. 
Čínský nový rok je vlastně lunární nový rok – začátek oslav je naplánovaný na první den prvního lunárního měsíce čínského kalendáře a vrcholí dnem patnáctým, takzvaným Svátkem lampionů. To je ten den, kdy se nebe nad Čínou rozzáří ohňostroji a ušní bubínky zaskočí rachot tisíců a tisíců petard. 

Ohňostrojem proti příšeře!

Na rozdíl od západního světa, kde jsou ohňostroje spíš jen pro potěchu oka, mají ale ty čínské jasný důvod – odehnání zlého netvora Niana, který právě v tuto dobu přichází a požírá lidi. Bojí se právě jen světla, ohňostrojů a červené barvy – už tedy chápete, proč  vypadají oslavy tak, jak vypadají?
Čínský Nový rok může nastat v období od 21. ledna do 20. února, je „řízený“ astronomicky. Letos přišel 10. února a je ve znamení Hada.

Co nás čeká? 

Had je pro Číňany po drakovi druhým nejvznešenějším zvířetem – ne nadarmo se mu říká „malý Drak“. jde prý o uvážlivé znamení, které je spíše pasivní a má sklony ke lstivosti. V roce Hada se prý na povrch dostane vše, co do té doby bylo ukryto pod povrchem. Což není v době trvající ekonomické krize právě povzbudivé. 

A dost možná půjde i o rok velkých událostí – ostatně stačí vzpomenout na dva předchozí „hadí“ roky – rok 1989 a rok 2001. Člověk by tak v roce Hada měl být opatrný a měl by dát na svou intuici. 

Komentáře