Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Rok Koně je tady! Co přinese a jak se slaví jeho příchod?

Přidáno: 03.02.2014 | Autor: Redakce

Rok Koně je tady! Co přinese a jak se slaví jeho příchod?
Zatímco většina světa má oslavy příchodu nového roku už dávno za sebou, v Číně se příchod roku Koně, který vystřídal rok Hada, slaví až na konci ledna. O to ale důkladněji. Vždyť oslavy lunárního Nového roku probíhají patnáct dní. 
 
Podle čínské mytologie byl 30. leden dnem, kdy skončil rok Hada a nahradil ho rok Koně. A Kůň bude u moci až do 18. února 2015, kdy ho pro změnu zase vystřídá Koza. Oslavy čínského Nového roku, které se s touto změnou pojí a které sami Číňané označují za „Jarní festival“, jsou nejdůležitějšími svátky pro zhruba miliardu a půl lidí zejména ve východní a jihovýchodní Asii.

Rok Koně přeje odvážným

A co čekat od roku Koně? Kůň podle mytologie symbolizuje nezávislost, sebejistotu, ale i nestálost a náladovost. Jde o sedmé znamení čínského horoskopu, pro které je jako materiál typické dřevo a pojí se se živlem ohně. 
 
Rok Koně by tam měl být dynamický a plný výzev. Dařit by se nám mělo v prohlubování lidských vztahů, ale i v oblasti investování financí a ve sféře vědy a objevů. Dařit se v něm bude prý zejména těm, kteří jsou ochotní riskovat a jsou odvážní. Těm, kteří jdou do určitého rizika i za předpokladu, že to pro ně nemusí dopadnout úplně ideálně. 

Nejdůležitější oslavy v roce

Oslavy příchodu Nového roku jsou pro obyvatele Číny, ale i Vietnamu, Japonska nebo Koreje asi nejdůležitějšími oslavami v roce. Srovnatelné jsou například s našimi Vánocemi – minimálně v tom smyslu, že se obrovský důraz klade na rodinu. 
 
A s tím se pojí i ohromné zmatky v dopravě. Na Svátky jara, jak se čínskému Novému roku také říká, se každý snaží dostat domů. Přeplněné jsou vlaky, letadla, autobusy, dopravní terminály, ale i ulice.
Jihovýchodní Asie upadá na dva týdny oslav do ohromného chaosu, který ale rozhodně má svoje kouzlo.

Čtrnáct dní oslav a červené barvy

K jednotlivým dnům, kdy se slaví – v roce 2014 se slaví od 30. ledna do 14. února – se potom pojí nejrůznější pověry a je obvykle přesně dané, ke komu byste v konkrétní den měli vyrazit na návštěvu, čemu se vyvarovat a podobně. Takže například první den by se měl člověk vyvarovat praní prádla a dokonce i osobní očistě v podobě sprchy.
 
Barvou oslav je jednoznačně červená – prý odhání zlé duchy a příšery. Proto je vše vyzdobeno červenými lampiony, proto velká část slavících má pod vrchním oblečením červené spodní prádlo. Do červeného papíru se dokonce balí i dárky, které si lidé dávají.
 
A symbolem oslav jsou i ohromné ohňostroje. Dělbuchy a petardy totiž stejně jako červená barva odhánějí zlé duchy. 
 
Foto: Alice-astro, wikipedia.com

Komentáře