Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Pekingské hutongy – místo, kde se nespěchá a čas plyne přirozeněji

Přidáno: 15.07.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Pekingské hutongy – místo, kde se nespěchá a čas plyne přirozeněji

Samotný název „hutong“ pochází z mongolštiny a znamená studnu, kolem níž se rozvíjel život. Setkat se s ním můžete prakticky po celé Číně. Největší koncentrace hutongů je ale nepochybně v hlavním městě Pekingu. Na první pohled se může zdát, že jde o obydlí nejchudší vrstvy Číňanů a místo, kterému se turisté obloukem vyhýbají. Ve skutečnosti jde o významné kulturní a historické prvky Číny.

Co hutongy vlastně jsou?

Hutongy představují úzké uličky s domy kolem nádvoří, zbudované z cihel nebo kamení, které většinou nemají koupelnu ani toaletu. Místní tak využívají veřejných toalet. Život tady ale plyne tak nějak pomaleji, přirozeněji. Nikdo nikam nespěchá, nikdo se za ničím nehoní a každý si užívá nového dne.

Přečtěte si také: Konfuciův chrám byl vystavěn na počest prvního čínského filozofa 

Hutongy v průběhu historie

Tradiční stavby se stavěly již za vlády dynastie Yuan. Z původního počtu 29 hutongů, se rozrostly na současnou tisícovku. Bylo ale také období, kdy jste v Pekingu mohli najít až 3250 těchto staveb. Hutongy si původně nechávali stavět vysocí císařští úředníci a bohatí obchodníci. Jejich stavby byly překrásně zdobené. Chudší vrstva měla hutongy podstatně menší a jednodušší.

Název podle místa nebo významné osoby

Každý hutong v Číně má své jméno. To získal podle místa, kde se nacházel nebo podle významné osoby, která zde žila. Nejdelší hutong měří 6,5 km, nejkratší 25 m, nejširší 32 m a naproti tomu nejužší 70 cm, jehož nejužší část měří pouhých 40 cm. Spousta hutongů je dnes přestavěná na restaurace, obchody, nebo krámky se suvenýry. Ačkoli byla spousta z nich zbourána, čínská vláda se snaží mnohé domy opravovat a uchovat pro další generace.

Komentáře