Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Město Lijiang zasáhlo zemětřesení. Ale dostalo se na seznam UNESCO

Přidáno: 22.02.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Město Lijiang zasáhlo zemětřesení. Ale dostalo se na seznam UNESCO

Také díky nim jej dnes jezdí obdivovat turisté z celého světa. Přímo na hranicích Tibetu najdete překrásné údolí, jehož součástí je i město Lijiang, které je rozděleno na starou a novější část. Bohužel starou část silně poznamenaly rozmary přírody. V roce 1996 jej totiž zasáhlo zemětřesení. O rok později se Lijiang dostal na seznam světového dědictví UNESCO a na opravu města byly vynaloženy značné prostředky. Také díky nim jej dnes jezdí obdivovat turisté z celého světa.

Město bylo založeno ve 13. století

Počátky založení města se datují až do 13. století a jsou neodmyslitelně spojeny s obdobím nájezdů Mongolů, kteří si zde při tažení na jih zbudovali vojenské ležení. Zřejmě tou nejvýznamnější stavbou celé staré části města je palác rodiny Mu, rozsáhlý areál nádvoří a zahrad, v němž sídlil po pět set let rodinný klan vládnoucí Lijiangu. Za zmínku ale stojí také věž Wangulou, údajně nejvyšší dřevěná stavba v Číně. Tu najdete v parku nad městem, odkud je na Lijiang překrásný výhled.

Přečtěte si také: 7 fascinujících faktů, které jste nevěděli o Velké čínské zdi 

V Lijiang žijí Naxiové

Město se stalo střediskem národnostní menšiny Naxi (Na-si), k níž se hlásí necelých 300 000 potomků tibetských kočovníků, kteří se usadili v úrodných údolích provincií Yunnan (Jün-nan) a Sečuán (Sichuan – S’-čchuan). Zajímavé je, že řada z nich dnes žije v matriarchální společnosti. Děti zůstávají v domě matky i v dospělosti. Ke svým milým chodí pouze na návštěvy a na noc. Děti i majetek tady patří bez výhrad matce a otcovství není přikládán žádný zvláštní význam.

Co najdete v okolí?

V samotném srdci města můžete navštívit muzeum kultury Naxi, které mapuje život původních obyvatel. V okolí města je pak soustředěno hned několik významných lokalit. Jsou to maličké vesničky, v nichž se můžete také setkat s životem i zvyky kultury Naxi. Jednou takovou vesničkou je třeba Baisha (Paj-ša), kde naleznete pozůstatky dvou velkolepých chrámů se zachovalými freskami ze 14. století. Během cesty se vám naskytne také překrásný pohled na dva buddhistické kláštery a majestátnou sněhovou čepici Sněžné hory nefritového draka. Do výšky 4.506 metrů nad mořem vás vyveze lanovka.

Komentáře