Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Mauzoleum Mao Ce-tunga: Nezastavujte, nemluvte a odevzdejte fotoaparáty!

Přidáno: 07.07.2014 | Autor: Redakce

Mauzoleum Mao Ce-tunga: Nezastavujte, nemluvte a odevzdejte fotoaparáty!
Buďte tiše, nemluvte, odevzdejte fotoaparáty a kamery a hlavně se nezastavujte! Tak by se daly stručně shrnout pokyny, které musí dodržovat každý turista, který se rozhodne prohlédnout mauzoleum Mao Ce-tunga na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

Je to zvláštní a bizarní – vyměnit prohlídku historických památek a přírodních krás za návštěvu mauzolea, jehož hlavním exponátem je mrtvé nabalzamované tělo někdejšího vládce Číny – Mao Ce-tunga. Nicméně vězte, že je o prohlídku tohoto poněkud ponurého místa obrovský zájem. 

Důkazem jsou fronty, které se denně kromě pondělků vinou napříč náměstím, a ve kterých stovky a stovky turistů, převážně z Číny, bez výčitek stráví i několik hodin. S vyhlídkou toho, že u vstupu odevzdají vše, čím by mohli zdokumentovat tělo dřívějšího vůdce, který má na svědomí desítky milionů obětí a někteří historikové ho dokonce řadí na druhé místo černého žebříčku novodobých tyranů – hned za Stalina a dokonce před Hitlera.

Vše musíte nechat ve zpoplatněné šatně

Úschovna kamer a fotoaparátů a vlastně všech příručních zavazadel je způsobem, jak na turistech vydělat. Samotný vstup do mauzolea je totiž bezplatný, zpoplatněná je ale právě úschovna. A koupit tu můžete i květiny, které můžete položit u Maovi prosklené rakve.

Nepočítejte ale s tím, že se u ní budeme moci alespoň na chvilku zastavit. Není to možné. Člověk musí neustále pomalu postupovat, nezastavovat se, nemluvit a nedělat nic, co by mohlo být vyhodnocené jako nežádoucí chování. 

Mao sleduje… sám sebe z brány Nebeského klidu

Mauzoleum leží přímo v srdci Pekingu, na náměstí Nebeského klidu a veřejnosti je přístupné od 9. září 1977, kdy ho čínská vláda slavnostně otevřela přesně rok po Maově smrti. Mimochodem, čínský vůdce si přál, aby bylo jeho tělo zpopelněno a popel následně rozprášen… čínští soudruzi se ale jeho přáním evidentně neřídili. 

Kromě mauzolea je Mao Ce-tung na náměstí přítomný ještě jednou – totiž na obraze, který je umístěný na bráně Nebeského klidu, odkud vyhlásil vládu komunistické strany. Jeho pohled směřuje právě na mauzoleum. I tohle je, řekněme, mírně bizarní…

Naháněč vše zařídí

Mimochodem, pokud nemáte příliš času na to, abyste vystáli frontu, ale máte dostatek peněz, pak se na náměstí nechejte odchytit některým z „naháněčů“ – ti vás za částku, na které se domluvíte, jsou schopní dostat na začátek fronty. Na Maa se tak podíváte bez čekání… otázkou je, zda tenhle zážitek stojí za to a zda si ho raději neodepřít…

Komentáře