Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Kamenný les v Číně: Poznejte místo opředené legendami

Přidáno: 16.06.2015 | Autor: Redakce

Kamenný les v Číně: Poznejte místo opředené legendami
Můžete se tady procházet, schovávat ve stínu před horkým sluncem, bloudit, schovávat se… jako v běžném lese. Akorát, že tento les není běžný. Je kamenný a zároveň je jednou z největších atrakcí Jihočínského krasu v provincii Yunnan.
 
Stáří kamenného labyrintu vědci odhadují na 270 milionů let. Tehdy by ale ukrytý na mořském dně a de facto ještě nebyl labyrintem, ale vrstvou sedimentů. Pak byla ale oblast vyzdvihnutá výš, moře ustoupilo a svou roli rozehrály vítr, deště a další přírodní živly. 

Kamenné království vzniklo díky živlům

Miliony let zvětrávání pak vykouzlily labyrint skalních útvarů, z nichž jsou některé až 30 metrů vysoké. Rozloha kamenného království, které leží zhruba 110 kilometrů od Kunmingu, je asi 80 hektarů. Celý národní park Š´lin je ale mnohem větší  - jeho rozloha je asi 350 kilometrů čtverečních.
 
Pokud se rozhodnete pro brouzdání mezi kamennými věžemi, po schodištích nahoru a dolů, pro vyhlížení z kamenných vyhlídek, pak se připravte na to, že tu nebudete sami. Kamenný les je mezi turisty – zejména mezi těmi z Číny – velmi populární a než dorazíte do kamenného lesa, budete se muset vymotat z lesu mikrobusů, který denně vyrůstá na místním rozlehlém parkovišti.

Útočiště pro milence

Za své tak bere legenda o vzniku tohoto místa, která tvrdí, že kamenný les vznikl jako útočiště pro zamilované dvojice, které v jeho zákoutích nacházely tolik kýžené soukromí. Dnes už tu soukromí rozhodně nenajdete.
 
Naopak se budete místy vyhýbat skupinkám turistů, kteří se budou dohadovat o tom, zda skutečně koukají na kamenný útvar s poetickým jménem „Fénix, který si češe křídla“, nebo zda sledují něco úplně jiného. Ostatně, názvy některých zdejších kamenných útvarů jsou pořádně bizarní, narazit tu můžete i na „Ženu, která vyhlíží svého muže“.
 
A pokud ve vás dřímá duše dobrodruha, zkuste v kamenném labyrintu pohledat „Dívku proměněnou v kámen“. Právě ta je podle další z legend vůbec prvním kamenem v parku. A vznik? Jako z Erbenových balad – dívka se v kámen proměnila kvůli nešťastné lásce. 

Komentáře