Tohle se pije v Číně. Věděli jste to?
Přidáno: 22.05.2017 | Autor: Petra Malá
Jasně, až pojedete do Číny, budete pít vodu, protože to bez ní moc nejde. To ale není všechno a byla velká škoda ošidit se o některé zdejší nápoje. Máme pro vás pár tipů na to, co byste rozhodně měli ochutnat.
1. Pivo
Možná se podivíte, ale v Číně se vaří pivo německého původu s názvem Čching-taa. K jeho výrobě se používá pramenitá voda vyvěrající z hory Lao-šan. Pivo v Číně prochází jiným procesem výroby, proto i jeho chuť je znatelně jiná – zdejší piva jsou sladší a barvou připomínají spíš limonádu. Pěnu tady skoro neznají, jde o lité, nikoli čepované pivo přicházející na svět díky tlaku.
2. Rýžové víno
Saké tu nesmí chybět, o tom není sporu. Nejznámější značkou rýžové vína je Šao Sing. Tohle víno se používá hlavně jako aperitiv a hojně ho přidávají kuchaři do svých specialit.
3. Klasické víno
I víno z hroznů, jak ho známe, se v Číně těší značné oblibě. Podle znalců pocházejí nejlepší vína ze Šanghaje a suché bílé víno z Jen-tchaje. Pěstování hroznů a výroba vína má v Číně sice dlouhou historii, ale populární je až od konce 19. století, kdy jeho pití proslavilo vinařství Čchang-jü.
4. Čaj
Vynechat nesmíme ani čaj, který k Číně neodmyslitelně patří. Jde o nejkonzumovanější nápoj v Číně, dříve ho popíjely jen vyšší vrstvy, dnes je rozšířen mezi všechen lid. Nesmí chybět při žádné důležité schůzce nebo při posezení s rodinou či přáteli.
5. Maotai
Pokud máte rádi destiláty, vsaďte na Maotai, který má své kořeny hluboko v historii v provincii Kuj-čou. Maotai se vyrábí z obilí a jeho výroba je časově náročná. Jeho obsah alkoholu je 53-56 %. Jde o vysoce ceněný nápoj, který se vedle whisky a koňaku podává například oficiálním státním hostům.
Co vás láká nejvíce?