Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Ghost Festival: jak k sobě jdou rýže a mystika?

Přidáno: 01.02.2017 | Autor: Petra Malá

Ghost Festival: jak k sobě jdou rýže a mystika?

Čína je nádherná a její kultura je pro nás Evropany zvláštní, odlišná od té naší. Proto občas nevěříme vlastním očím, co vidíme, ať už jde o přírodní úkazy, nebo o svátky a obřady. Jedním z těch, které nás mohou dokonale vyvést z míry, je Ghost Festival.

Ghost Festival, známý také jako Hungry Ghost Festival, je tradiční buddhistický a taoistický svátek, který se v asijských zemích dodnes těší velké oblibě. Podle lunárního kalendáře tento svátek připadá na 15. noc 7. měsíce.

Právě 15. den tohoto měsíce je tzv. Ghost Day (Den duchů) a celkově je 7. měsíc lunárního kalendáře zasvěcen duchům. Lidé věří, že v tuto dobu se duchové navracejí z míst, kde jinak žijí. Žijící lidé pak vykonávají nejrůznější obřady, aby zemřelé zbavili jejich utrpení – často tak činí například děti (i dospělé), jejichž rodiče zemřeli – třeba se za duchy zemřelých předků modlí.

Přečtěte si také: 8 věcí o současném dalajlámovi, které vás (možná) překvapí 

Po celý měsíc, tedy nejen v Ghost Day, lidé připravují konkrétní pokrmy, pálí kadidlo i napodobeniny peněz pro potěšení duchů, kteří se na pozemšťany přicházejí podívat. Dalším zvykem je pouštění papírových lodiček po vodě – loďky prý ukazují směr, aby ztracení duchové věděli, kudy se vydat. K rituálům navíc patří i rozhazování rýžových zrnek do vzduchu, což dělají zejména kněží. O síle atmosféry během tohoto dne i noci, kdy navíc dochází k úplňku, nemůže být nejmenších pochyb.

Svátek má navíc dohru ještě za 14 dní, kdy se lidé přesvědčují, že duchové jsou opravdu pryč. Pouštějí například lucerničky po vodě, aby duchové alespoň teď našli správnou cestu, nebo je dávají před svůj dům. 

Komentáře