Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Čínské jídelní hůlky jako znak tradiční čínské kultury

Přidáno: 21.04.2018 | Autor: Vendula Vrablová

Čínské jídelní hůlky jako znak tradiční čínské kultury

Asi nikoho příliš nepřekvapí, že jídelní hůlky jsou jedním z nejstarších a nejznámějších znaků tradiční čínské kultury. Používání jídelních hůlek je rozšířeno zejména v zemích čínského kulturního okruhu, tedy v Koreji, Japonsku nebo Vietnamu. Na první pohled si je můžete splést s hůlkami japonskými. Ty ale mají, na rozdíl od těch čínských, zploštělou spodní část pro uchopení jídla.

Historie čínských jídelních hůlek

První pokrmy Číňané pojídali hůlkami zhruba před pěti tisíci lety. Některé legendy a zvěsti říkají, že jako první hůlky sloužily tenké větvičky stromů, kterými nedočkaví Číňané zkoušeli jídlo přímo z velkého hrnce. Později ale přišli na to, že namísto jedné větvičky se jim bude lépe jídlo držet za pomocí větviček dvou. A tak prý prapůvodní hůlky vznikly.

Mohlo by vás zajímat: Čína si připsala další prvenství. Nejdelší most přes moře dlouhý 55 kilometrů 

Z čeho se jídelní hůlky vyrábí

Tradičním materiálem, který přežil několik stovek, nebojme se říci i tisícovek let, bylo pochopitelně dřevo. Mezi materiály ale najdeme i takové rarity, jako kov, kosti, slonovinu a bambus. Dnes se stále více jídelních hůlek začíná vyrábět z nenáviděného i milovaného plastu. Pokud se vám do rukou dostanou tradiční dřevěné hůlky, všimněte si jejich lesklého vzhledu. Může za něj lak, který jádro hůlky chrání před vlhkostí a rychlým opotřebením.

Zajímavosti o čínských jídelních hůlkách

Hůlky jsou ve světě využívání nejen k pojídání pokrmů, ale také zkoušce zručnosti. Některé firmy zjišťují zručnost nabíraných pracovníků skrze navlékání perliček na drátek za pomocí hůlek anebo přebírání perliček z jedné nádoby do druhé. Další, ne příliš lichotivá zajímavost je, že během roku se v Číně spotřebuje asi 45 miliard hůlek, přičemž ročně na jejich výrobu padnou čtyři miliony stromů. Některé ženy z Číny, Vietnamu nebo Japonska používají jídelní hůlky jako ozdoby do vlasů.

Komentáře