Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Medvídek panda – diplomat v čínských službách

Přidáno: 02.07.2013 | Autor: Redakce

Medvídek panda – diplomat v čínských službách
Čína tím byla proslulá zejména v 70. letech 20. století. Pandu velkou tehdy zapůjčovala do zoologických zahrad na Západě – mělo jít o gesto dobré vůle, gesto přátelství, o dar, který má utužit vztahy. Pandy se tak objevily v zoologických zahradách v Japonsku, ve Spojených státech, ve Velké Británii. 

Panda jako politická úlitba

Ostatně podobnou formu nátlaku použila Čína ještě po roce 2000, kdy několikrát nabídla pandy velké Tchaj-wanu. Zástupci tohoto území nicméně pokaždé odmítli – chápali to jako politický nátlak.
 
V 80. letech 20. století pak přišel další program „uplatnění pand velkých“ – Čína je začala půjčovat do zahraničních zoologických zahrad na deset let a za poměrně vysoký poplatek. Tato praktika nicméně sklidila a stále sklízí kritiku od Spojených států, které požadují, aby minimálně polovina peněz šla do podpory ochrany tohoto ohroženého zvířecího druhu.

Ve volné přírodě už pand příliš nezbývá

Ve volné přírodě žije aktuálně pouhých 2500 jedinců. Většina z nich v horských oblastech centrální Číny – v oblasti Sečuánu, kde je pandami proslavená rezervace Wolong. Pandy tady žijí v neprostupných bambusových houštinách a rodí obvykle jen jedno mládě. V kombinaci s faktem, že jsou pandy velmi líné, co se týká páření v zajetí, je další osud tohoto chlupáče poměrně nejistý.
Panda velká (dříve známá i pod názvem medvěd černobílý) je od poloviny 20. století oficiálním symbolem Číny, najdete ji i na čínských zlatých mincích. A pokud se vám až do Číny nechce, pak vězte, že si živé pandy velké můžete prohlédnout i v jedné evropské metropoli – v zoo ve vídeňském Schönnbrunu.
 
Mezi zoo, které se mohou pochlubit přítomností těchto pand pak ještě patří zoologické zahrady v Atlantě, Washinghtonu, San Diegu a Memphisu.

Komentáře



26.02.2014 14:39
jak se jmenuji vsichni zastupci pandy
14.04.2014 18:37
Zajímalo by mne kolik se pandy dožívají let ve volné přírodě.
14.04.2014 18:41
A také by mne zajímalo čím se panda velká živí.
03.06.2014 21:56
dobry den jsem andrea a diky moc za tuto stranku ale po precteni clanku nad jsem velmi rozcarovana jelikoz jsem velkou milovnici zviratka pandy medvidka a zila jsem skoro 40. let v omylu ze Cina dela pro tyto tvorecky maximum a dava na tyto medvidky celou castku totiz 1.000.000 $ ( rocne) cely pronajem trva 10 . let coz je velika castka penez nedava na ohrozena zviratka ale do vlastni kapsy jsem velmi nastvana . Loucim se a dekuji za pravdu . Andrea Cerna