Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Slavné Ptačí hnízdo – svůj vrchol zažilo během olympiády, teď je prázdné

Přidáno: 02.09.2013 | Autor: Redakce

Slavné Ptačí hnízdo – svůj vrchol zažilo během olympiády, teď je prázdné
Pro diváky všechny vypuklo v magické datum a v magický čas – 8.8. 2008 v osm hodin večer. To na Pekingském národním stadionu odstartovaly Letní olympijské hry – nicméně pro stadion to byla premiéra a dost možná na dlouhou dobu i derniéra. Slavné Ptačí hnízdo je prázdné.
 
Když v roce 2002 čínská vláda posvětila návrh švýcarské firmy na stavbu olympijského stadionu, jehož podoba měla vycházet ze vzhledu tradiční čínské keramiky, byla to velká sláva. Když bylo Ptačí hnízdo v březnu 2008 dokončeno, byla ta sláva ještě větší.

Od olympiády je tu mrtvo

A vše vygradovalo právě osmého srpna během zahajovacího ceremoniálu, kdy se v ochozech mačkalo asi 91 tisíc diváků. Pak proběhla olympiáda, po ní méně okázalá paralympiáda… a pak se ve slavném sportovním svatostánku rok nic nedělo. Až v létě dalšího roku tady proběhl fotbalový Superpohár. A dál? Dál opět nic.
 
Další velkou akcí má být až Mistrovství světa v atletice v roce 2015. Na stadionu by se sice teoreticky mohly odehrávat nižší fotbalové soutěže, o tom ale čínští politici nechtějí ani slyšet – prý by to mohlo degradovat význam tohoto místa. 
 
Zatím tak byla snížena kapacita z původních jednadevadesáti tisíc na osmdesát tisíc diváků, v části stadionu vzniklo menší obchodní centrum a plánuje se tu vybudovat stylový hotel. Jiné využití ale stadion nemá.

Unikátní stavba se smutným osudem

A přitom jde o unikátní stavbu, na jejímž vzniku pracovalo více než čtyři roky každý den asi deset tisíc dělníků. Původní návrhy Ptačího hnízda dokonce koketovaly s tím, že by celý kolos mohl mít zatažitelnou střechu – od tohoto odvážného plánu se ale upustilo z důvodu zřícení stejného typu střechy na pařížském letišti. 
 
Další zajímavostí je i fakt, že celá tato megalomanská stavba vyšla „jen“ na půl miliardy dolarů, tedy na nějakých osm miliard korun – a odborníci spočítali, že pokud by podobná stavba vznikla na Západě, pak by byly náklady na její stavbu minimálně devětkrát vyšší.
 
Ani to ale nic nemění na tom, že aktuálně je Ptačí hnízdo, jak se Pekingskému národnímu stadionu přezdívá,  mrtvým místem, kde už není po kosmopolitní atmosféře letní olympiády ani památky.

Komentáře