Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Konfuciův chrám byl vystavěn na počest prvního čínského filosofa

Přidáno: 10.06.2019 | Autor: Vendula Vrablová

Konfuciův chrám byl vystavěn na počest prvního čínského filosofa

Chrám patří mezi nejvýznamnější památky čínské metropole, je proto téměř povinností každého turisty ho navštívit.

Konfucius a konfucianismus

Konfucius žil v prvním století před naším letopočtem a byl to první a nesmírně významný čínský filosof, jehož filosofie zvaná konfucianismus, velmi významně ovlivnila čínskou politiku, kulturu a hlavně náboženství.

Během svého života se zajímal o politiku a etiku rodinného života. Zemřel v úctyhodných 71 letech, což bylo na zdejší poměry až nevídaně mnoho. Konfucianismus patří společně s buddhismem mezi základní proudy čínské filosofie. Základními zásadami je rozum a odpovědnost, dále pak pozitivní postoj ke světu a podřízenost řádu.

Přečtěte si také: Město Lijiang zasáhlo zemětřesení. Ale dostalo se na seznam UNESCO 

Jak vypadá samotný chrám?

Chrám prošel od roku 1302 do 1911 rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala zvětšení vnějších i vnitřních prostor. V současné době stojí v areálu o velikosti 20 000 m2. Jeho součástí jsou čtyři symetricky rozmístěná nádvoří s Bránou a Síní Velkého úspěchu.

V samotném chrámu pak najdete téměř dvě stě kamenných desek se jmény slavných čínských učenců, kterých je podle odhadu na 51 tisíc. Velkou vzácností jsou i vyřezávané kamenné bubny z let 1736–1795 a mnoho dalších historických hudebních nástrojů.

Překrásné chrámové zahrady

Jak už to u takových komplexů bývá, kromě jejich vnitřního zařízení je možno obdivovat také exteriéry, v tomto případě překrásné zahrady. V palácovém parku najdete velké množství vzácných dřevin a rostlin.

Mezi nejzajímavější patří jistě cypřiše, kterým ale místní neřeknou jinak, než: „dotyk ďábla". Traduje se totiž, že strom svou větví udeřil do hlavy zkorumpované úředníky, kteří kolem něj procházeli.

Chrámový komplex je přístupný denně od 8.30 do 17.00 hodin (mimo období konání koncertů nebo jiných společenských událostí) a vstupné zde činí 30 CNY.

Komentáře