Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Kamenné sochy v jeskyních Dazu

Přidáno: 31.07.2011 | Autor: Esotravel

Kamenné sochy v jeskyních Dazu

Oblast ležící 160 km severozápadně od Čchung-čchingu byla dříve natolik obtížně přístupná, že se případným zlodějům ani nevyplatilo se sem dostávat. Díky tomu zůstaly tisíce zdejších soch zachovány v pozoruhodně dobrém stavu.

Cesta

I dnes, po vybudování trati rychlíku dlouhé 112 kilometrů, trvá příjezd do těchto posvátných míst dobré dvě hodiny. Po cestě si však turisté mohou vychutnávat krásu okolní krajiny a výhledy do s’-čchuanské krajiny. 

Historie soch

Tesání kamenných soch v Ta-cu započalo koncem 9. století za vlády dynastie Tchang. Práce pak trvaly stovky let až do éry dynastie Sung. Jde o díla převážně buddhistická, najdete tu však i plastické zobrazení různých významných událostí v dějinách a výjevy ze všedního života.

Co navštívit

Na tzv. Severním vrchu (Pej-šan; Beishan), několik kilometrů severně od Ta-cu, přijdete přes velké rušné prostranství u parkoviště nejdříve k buddhistickému chrámu. Cestu od něj do údolí lemují tisíce soch, velice pečlivě a přesně vytesaných ve skalních stěnách a výklencích. Při prohlídce rozhodně nezapomeňte na „Kolo světa” v jeskyni č. 136: Pod zcela neporušenými sochami tu sedí také dvě svaté ženy, Bódhísattva Manjusri
a Sématábhádra, které přemohly samotného ďábla.

Komentáře